BVB a preluat 5% din Bursa din Chişinău, în schimbul dreptului de utilizare a sistemului de transfer

Bursa de Valori Bucureşti a preluat 5% din acţiunile Bursei de Valori din Chişinău, pachet pentru care a acordat operatorului de piaţă din Republica Moldova dreptul de a utiliza sistemul electronic de tranzacţionare Arena, dezvoltat de BVB.

265 afișări
Imaginea articolului BVB a preluat 5% din Bursa din Chişinău, în schimbul dreptului de utilizare a sistemului de transfer

BVB a preluat 5% din Bursa din Chişinău, în schimbul dreptului de utilizare a sistemului de transfer (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto9

"Bursa de Valori Bucureşti a fost informată de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare din Republica Moldova că a autorizat Bursa de Valori Bucureşti pentru deţinerea cotei substanţiale de 5% din acţiunile Bursei de Valori Chişinău. Bursa de Valori Chişinău este al doilea operator de piaţă din Republica Moldova ce are ca obiect «activitatea profesionistă pe piaţa valorilor mobiliare bursieră ca activitate de bază, precum şi de clearing şi de consulting»", se arată într-un comunicat al BVB.

Bursa de Valori Chişinău a primit licenţa de "participant profesionist la piaţa valorilor mobiliare" la 24 februarie şi urmează să îşi lanseze în curând activitatea oficial.

Bursa de Valori Chişinău este a doua bursă din Republica Moldova, după Bursa de Valori a Moldovei, care a fost fondată în luna decembrie 1994.

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu spunea în aprilie 2011 că Bursa de la Bucureşti este în discuţii pentru preluarea unor burse de dimensiuni foarte reduse din regiune.

Principalii acţionari ai BVB sunt fondurile străine de investiţii, printre care fondurile Erste şi fondurile Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Un alt acţionar cu o preznţă vizibilă este SIF Moldova, care deţine 5% din titluri.

Acţiunile BVB au scăzut marţi cu 1,21%, la 32,6 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 250,1 milioane lei (57,1 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici