Când trebuie montat detectorul automat de gaze şi ce caracteristici trebuie să aibă acesta

Montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar dacă operatorul economici autorizat constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei, că nu sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de gaze, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii ANRE.

2802 afișări
Imaginea articolului Când trebuie montat detectorul automat de gaze şi ce caracteristici trebuie să aibă acesta

Când trebuie montat detectorul automat de gaze şi ce caracteristici trebuie să aibă acesta

În vederea asigurării condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare, clientul final are obligaţia să efectueze verificări si revizii tehnice periodice ale instalatiei, operaţiuni care sunt obligatorii pentru toţi consumatorii şi se efectuează exclusiv prin intermediul unui operator economic autorizat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în baza unui contract de prestări servicii încheiat de clientul final cu acesta, părţile stabilind şi costurile aferente efectuării operaţiunilor necesare.

Astfel, verificarea tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale se realizează periodic, la maximum doi ani sau la cererea clientului final.

Revizia tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale se realizează:

- periodic, la maximum 10 ani;

- după întreruperea utilizării instalaţiei de utilizare pentru o perioadă de timp mai mare de şase luni şi este obligatorie; aceasta reprezintă întreruperea vehiculării gazelor naturale prin instalaţia de utilizare, ca urmare a demontării sistemului/mijlocului de măsurare;

- după orice eveniment care ar fi putut afecta instalaţia de utilizare şi este obligatorie;

- la cererea clientului final.

“Conform prevederilor legale în vigoare, instalaţiile de utilizare a gazelor naturale sunt proprietatea consumatorilor, iar întreţinerea, exploatarea şi repararea acestora revine consumatorului, care răspunde pentru buna lor funcţionare. Însă, montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situaţia în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare a gazelor natural”, se arată în răspunsul ANRE, la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, montarea detectoarelor de gaze natural se impune în situaţia în care condiţiile tehnice nu mai corespund cu documentaţia tehnică avizată în baza cărora au fost realizate operaţiunile de recepţie tehnică şi punere în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale. Altfel spus, dacă condiţiile tehnice incidente la momentul punerii în funcţiune nu mai au aceleaşi caracteristici, respectiv tâmplăria ferestrelor, suprafeţele vitrate, delimitarea încăperilor, grilele de ventilare etc. Cu alte cuvinte, dacă vechea tâmplărie a fost înlocuită cu termopan.

Astfel, în situaţia în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, operatorul economic autorizat ANRE (OE) constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare, clientul final are obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH(4)) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.

Detectorul automat de gaze poate fi achiziţionat şi de către clientul final, dar montarea lui pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale se realizează doar de către un operator economici autorizat ANRE cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii pentru verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei de utilizare aferentă locului de consum şi se consemnează în fişa de evidenţă a lucrărilor periodice de verificare sau de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale.

Lista operatorilor economici autorizaţi de ANRE pentru efectuarea de lucrări la instalaţiile de utilizare a gazelor natural (date de contact, număr autorizaţie, dată emitere, dată expirare, tip activitate etc) se găseşte pe site-ul ANRE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici