Care sunt cele mai vulnerabile bănci europene la criză

UniCredit, Societe Generale şi Deutsche Bank ar putea fi primele bănci europene care vor fi nevoite să atragă capital suplimentar în cazul înrăutăţirii crizei din zona euro, deşi au trecut testele de stres încheiate recent de autorităţile europene, potrivit unei analize.

2607 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele mai vulnerabile bănci europene la criză

Euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Testele de stres, ale căror rezultate au fost publicate recent de Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority - EBA), au fost criticate de analişti drept prea indulgente, însă au dezvăluit totuşi unele puncte slabe din sistem.

UniCredit ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 5,6 miliarde euro, iar Societe Generale şi Deutsche Bank de 3 miliarde euro fiecare, pentru a atinge standardele globale de capital într-un scenariu cu doi ani de recesiune şi pierderi "realiste" pe obligaţiunile de stat din zona euro, potrivit estimărilor Reuters.

UniCredit ar putea încerca să-şi majoreze capitalul în acest an, după ce noile reguli aplicate băncilor vor deveni clare, iar analiştii estimează că grupul italian va căuta să atragă între 5 miliarde euro şi 7 miliarde euro. În funcţie de viteza şi severitatea cu care va evolua criza datoriilor de stat din zona euro, şi alte bănci i s-ar putea alătura.

"Multe bănci vor avea nevoie de majorări de capital în cazul unei contagiuni cauzate de problemele din Grecia, Portugalia şi Irlanda", comentează managerul unui fond de investiţii.

Acordul convenit săptămâna trecută de liderii europeni şi marile instituţii financiare pentru salvarea Greciei a calmat temerile privind răspândirea crizei către alte ţări din zona euro, însă ameninţarea contagiunii este în continuare reală, iar unii consideră că iminenta intrare a Greciei în default (incapacitate de plată) selectiv creşte semnificativ şansele ca Irlanda şi Portugalia să urmeze aceeaşi cale.

Astfel, băncile vor fi mai presate ca niciodată să-şi consolideze rezervele de capital pentru a absorbi pierderile din economiile cu probleme, iar politicienii par decişi să forţeze sectorul privat să-şi asume răspunderea.

Cu toate acestea, băncile vor încerca cel mai probabil să întârzie orice operaţiunie de acumulare de capital, din cauza condiţiilor dificile de piaţă.

Acţiunile băncilor europene au atins săptămâna trecută maximul ultimilor doi ani, iar majoritatea sunt puternic subevaluate raportat la situaţia operaţională, astfel că orice majorare de capital ar dilua puternic deţinerile acţionarilor vechi şi, pe deasupra, nu va atrage prea mulţi investitori.

Potrivit rezultatelor testelor de stres, ratele capitalului de rang întâi Tier 1 ale UniCredit şi Societe Generale ar coborî la 6,6% într-un scenariu cu doi ani de recesiune în zona euro, în timp ce pentru Deutsche Bank indicatorul s-ar retrage la 6,5%.

Aceste cifre depăşesc fără probleme pragul minim de 5% stabilit de EBA, însă sunt sub media de 7,7% a celor 90 de instituţii de credit examinate.

În plus, testele au fost criticate pentru criterii considerate de unii analişti derpt prea indulgente, dar şi pentru că nu au cuprins scenarii care să includă pierderi pe datoriile de stat ale ţărilor din zona euro.

Analiştii JPMorgan estimează că 20 de bănci europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar 80 miliarde euro, cifră la care au ajuns după derularea propriilor teste de stres, cu criterii mai dure, pe baza datelor furnizate de EBA.

Morgan Stanley estimează că băncile europene ar avea nevoie de 40 miliarde euro, iar Credit Suisse scrie într-o analiză că 49 de instituţii de credit ar avea nevoie de 83 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici