Care sunt riscurile de care se tem cel mai mult companiile

Companile plasează riscul economic pe primul loc în topul riscurilor ce le pot ameninţa afacerile, acestea fiind îngrijorate de o posibilă recesiune economică şi de criza datoriilor suverane, alături de creşterea preţurilor mărfurilor şi de fluctuaţiile valutare, potrivit unui studiu Allianz.

857 afișări
Imaginea articolului Care sunt riscurile de care se tem cel mai mult companiile

Care sunt riscurile de care se tem cel mai mult companiile (Imagine: Shutterstock)

"AGCS, divizie a grupului Allianz şi asigurător la nivel global al riscurilor corporate şi industriale, a realizat o cercetare în rândul consultanţilor săi în managementul riscului, în cea de-a doua jumătate a anului 2011, în scopul identificării riscurilor ce ameninţă companiile în anul 2012. Riscul economic a fost cel mai frecvent menţionat, de circa 21% dintre respondenţi. Mai concret, companiile sunt îngrijorate de o posibilă recesiune economică şi de criza datoriilor suverane, de creşterea preţurilor mărfurilor şi de fluctuaţiile valutare", se arată într-un comunicat al Allianz-Ţiriac Asigurări.

Pe locul al doilea în topul riscurilor care ameninţă companiile în acest an se situează riscurile asociate întreruperii afacerilor, menţionate de 14% dintre respondenţi.

Întreruperea afacerilor se referă la întreruperi ce survin în lanţul aprovizionării şi la vulnerabilitatea proceselor de producţie datorită unei concentrări a furnizorilor, a unui grad din ce în ce mai mare de outsourcing către furnizori şi a producţiei pe bază de cerere/comenzi.

Cu toate că o centralizare a achiziţiilor, un grad din ce în ce mai mare de outsourcing către furnizori şi producţia pe baza cererii/comenzilor reduc costurile, în acelaşi timp acestea fac companiile să fie mai vulnerabile la întreruperile proceselor.

Pe locul al treilea în topul riscurilor se situează catastrofele naturale. Costul catastrofelor naturale - de la inundaţii şi ploi torenţiale, până la uragane, taifunuri sau cutremure - este multiplicat ca urmare a dezvoltării economice şi a progresului tehnologic.

"Astfel, valoarea anuală a despăgubirilor acordate de asigurători pentru daune cauzate de catastrofe naturale a crescut în ultimii 30 de ani de la 5 miliarde dolari la peste 40 miliarde dolari", se mai spune în comunicat.

Cercetarea AGCS mai relevă că percepţia privind principalele riscuri ce pot ameninţa companiile diferă în funcţie de regiunea geografică.

Astfel, riscurile catastrofice se situează pe primul loc în topul riscurilor de care se tem companiile din zona Asia-Pacific, teamă justificată, de altfel, în urma cutremurului şi a tsunamiului din Japonia şi a inundaţiilor recente din Thailanda.

În această regiune companiile mai sunt, de asemenea, preocupate de riscurile politice, inclusiv de protecţionism şi de intervenţia statului.

În Marea Britanie, în schimb, companiile sunt îngrijorate în principal de efectele suprareglementării.

Pe de altă parte, în Germania riscul de complexitate creează îngrijorări serioase, mai ales în proiectele industriale complexe, unde un design deficitar al produselor şi sisteme de control intern inadecvate pot duce la compromiterea eficacităţii şi la pierderi.

"În toată lumea, însă, companiile sunt în mică măsură preocupate de riscurile IT. Numai 1% dintre experţii intervievaţi de AGCS au menţionat acest risc drept un motiv de îngrijorare pentru companii. Cu toate acestea, funcţionarea defectuoasă a sistemelor IT - cauzată de atacurile hacker-ilor sau de procese interne deficitare - poate induce pierderi de milioane, prin efectele ce se pot propaga atât la nivelul cheltuielilor, cât şi al veniturilor", se mai spune în comunicatul Allianz-Ţiriac.

Allianz Global Corporate&Specialty (AGCS) este divizia din cadrul Allianz SE dedicată clienţilor specializaţi şi corporate.

AGCS furnizează consultanţă pentru asigurări şi managementul riscurilor în mai multe arii de activitate, cum ar fi maritim, aviaţie, corporaţii, inclusiv energie, inginerie, financiar (inclusiv asigurarea răspunderii manageriale), asigurări de proprietăţi şi răspundere civilă, inclusiv programe internaţionale.

Allianz-Ţiriac Asigurări este subsidiara locală a grupului german Allianz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici