Cartel Alfa cere premierului să nu impoziteze tichetele de masă

"Cartel Alfa" cere premierului, printr-o scrisoare deschisă, să renunţe la decizia de impozitare a tichetelor de masă, afirmând că altfel Guvernul nu doreşte combaterea evaziunii fiscale, deoarece şi tichetele de masă şi cele cadou acţionează pentru reducerea evaziunii fiscale.

17 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa cere premierului să nu impoziteze tichetele de masă

Cartel Alfa cere premierului să nu impoziteze tichetele de masă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Confederaţiei "Cartel Alfa" susţin, în scrisoare, că Guvernul are o poziţie "stranie" faţă de problema combaterii evaziunii fiscale, implicit asupra tichetelor ca instrument financiar şi fiscal.

"Constatăm că Guvernul României nu este interesat să strângă mai mulţi bani la bugetul de stat, ci să anuleze ceea ce reprezintă un venit sigur şi o modalitate clară şi eficientă de combatere a evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor comerciale, precum plata pe card", scriu reprezentanţii confederaţiei sindicale.

În opinia Confederaţiei "Cartel Alfa", este de neînţeles cum şi de ce Guvernul omite faptul că tichetele de masă reprezintă tranzacţii comerciale cu produse alimentare, ori faptul că tichetele de vacanţă reprezintă tranzacţii comerciale în turism, care au acţionat şi acţionează pentru reducerea evaziunii fiscale.

"Astfel, cu bună ştiinţă sunt ignorate complet studiile GEA (pentru tichete de vacanţă) sau studiul Anderson (pentru tichete de masă) asupra beneficiilor acestor instrumente în colectarea către bugetul statului. Scopul nu pare a fi decât acela de a lua pur şi simplu pâinea de la gura angajaţilor din sectorul economic care au avut până acum norocul să beneficieze de aceste servicii", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Emil Boc.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" au precizat că, dacă ideea de a obţine un venit suplimentar la bugetul de stat însemnă ca aceste tichete să fie impozitate exclusiv doar la salariat, ceea ce reprezintă o creştere a fiscalităţii pentru lucrători, faptul că în proiectul aflat pe masa Executivului şi pe care Guvernul se pregăteştei să-l adopte se propune a se plăti integral toate taxele sociale şi impozitele nu face decât să transforme tichetele de masă într-un venit salarial. În consecinţă, ele devin neatractive atât pentru angajatori cât şi pentru salariaţi.

Sindicaliştii "Cartel Alfa" îl întrebă pe premier "care este scopul acestei manevre", în condiţiile în care bugetarii nici măcar nu beneficiau de tichetele de masă, deci nu se poate invoca reducerea cheltuielilor bugetare.

"Înseamnă că singurul scop ar trebui să fie, în realitate, creşterea veniturilor la buget. Dar dacă acest lucru se doreşte, de ce Guvernul nu a făcut o creştere salarială imperativă, de ce Guvernul a blocat creşterea salariului minim", se întreabă sindicaliştii "Cartel Alfa" în documentul citat.

Confederaţia "Cartel Alfa" îl mai întreabă pe premierul Emil Boc de ce crede Guvernul că astfel angajatorii, "într-un frenetic entuziasm (demonstrat şi pentru Fondul de Solidaritate Socială), vor aplica aceste tichete în loc de creşteri salariale".

Mai mult, Confederatia "Cartel Alfa" constată că "aberaţia" a ajuns politică de vârf, arătând că dacă din fondul social al unităţilor se oferă ajutoare sub formă de tichete cadou, se consideră în noul proiect fiscal venit salarial, deci se propune să se plătească taxe şi impozite complete, dar dacă se acordă aceeaşi valoare sub formă de "cash", atunci se consideră valori neimpozabile.

"Constatăm că Guvernul actual militează pentru dezvoltarea mecanismelor de amplificare a pieţei la negru, deoarece se pare că se încurajează să se fure cât mai mult. Având în vedere cele de mai sus precum şi atacul promovat prin decizia impozitării tichetelor de masa asupra stabilităţii economice şi sociale a economiei reale, Confederaţia «Cartel Alfa» vă solicită, domnule prim ministru, să renuntaţi la adoptarea unor decizii de acest gen în Codul Fiscal", se mai arată în scrisoarea sindicaliştilor.

"Cartel Alfa" mai cere premierului să stabilească de urgenţă o întâlnire între reprezentanţii tutoror confederaţii sindicale şi patronale reprezentative şi miniştrii responsabili de iniţierea unei astfel de propuneri de natură să îi afecteze şi mai grav pe lucrătorii din sectorul economic, privaţi de un drept câştigat, consfinţit prin contractele de muncă, întâlnire în cursul căreia să se definitiveze un act care să realizeze combaterea evaziunii fiscale şi stabilitate economică şi socială.

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe şi impozite.

Conform documentului, tichetele de masă, cadou, creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începând cu drepturile aferente lunii iulie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici