"Cartel Alfa" reclamă presiuni asupra angajaţilor membri de sindicat din Wizz Air, compania neagă

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) "Cartel Alfa" reclamă presiuni asupra angajaţilor Wizz Air care sunt membri de sindicat, precum şi concedieri abuzive, ameninţând cu procese, în timp ce compania susţine că respectă drepturile tuturor angajaţilor.

1241 afișări
Imaginea articolului "Cartel Alfa" reclamă presiuni asupra angajaţilor membri de sindicat din Wizz Air, compania neagă

"Cartel Alfa" reclamă presiuni asupra angajaţilor membri de sindicat din Wizz Air, compania neagă

CNS Cartel Alfa a cerut, miercuri, companiei Wizz Air să respecte dreptul legal la asociere şi să înceteze presiunile asupra sindicatului, precizând că membrii de sindicat au fost supuşi de conducerea companiei unor presiuni puternice pentru a desfiinţa sindicatul.

Potrivit sursei citate, Aerolimit Professional este un sindicat care reprezintă personalul navigant al companiei Wizz Air Ungaria, constituit legal şi afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Aeroporturi, membră a CNS "Cartel Alfa".

"Încă de la momentul notificării oficiale a angajatorului, Wizz Air Hungary Kft Budapest, sindicatul a fost ţinta unui atac fără precedent din partea conducerii, cu scopul desfiinţării acestuia. Presiunea extraordinară a managementulului companiei pentru dizolvarea sindicatului a creat o situaţie în care legea din România, drepturile constituţionale şi convenţiile internaţionale la care România este parte, sunt ignorate şi încălcate flagrant. La o lună după momentul anunţării existenţei sindicatului, pe data de 6 octombrie 2014, liderul de sindicat, Constantin Mircea, a fost concediat abuziv. Vicepreşedintelui şi secretarului sindicatului le-a fost anulat programul de zbor sub pretextul exprimat verbal că tensiunea generată de implicarea în activitatea sindicală i-a transformat într-un "pericol pentru siguranţă în timpul zborurilor", se arată într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX.

Sindicaliştii susţin că cei din conducerea companiei, inclusiv directorul general executiv (CEO) J. Varadi, a făcut o vizită la Otopeni, în timpul căreia a reiterat faptul că nu va accepta niciun sindicat în interiorul companiei şi că iniţiatorii au la dispoziţie o săptămână pentru a-l dizolva, în caz contrar ameninţând cu luarea de măsuri.

"Măsurile nu s-au lăsat aşteptate, cuminând cu concedierea la data de 4 noiembrie a 19 angajaţi, membri de sindicat (majoritatea membri fondatori), pe motivul reorganizării nevoilor operaţionale ale bazei în timpul programului de iarnă. Presiunea generată asupra angajaţilor de această poziţie a conducerii şi de acţiunile sale de hărţuire a salariaţilor este imensă, foarte mulţi salariaţi temându-se pentru slujbele lor", se arată în comunicat.

În acest context, CNS "Cartel Alfa" cere companiei aeriene să acţioneze în cadrul legal, respectând dreptul la asociere, să recunoască sindicatul şi să demareze un dialog cu reprezentanţii acestuia. În acelaşi timp, confederaţia precizează că a cerut sprijinul şi solidaritatea organizaţiilor sindicale internaţionale pentru a determina compania să recunoască dreptul propriilor angajaţi de a se asocia în sindicat.

"Dispreţul companiei faţă de lege, drepturile angajaţilor şi dialog dă dreptul sindicatului să acţioneze în instanţă pentru stoparea abuzurilor împotriva sindicatului şi a reprezentanţilor săi", se mai arată în comunicat.

La solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX, compania Wizz Air a precizat că respectă toate drepturile angajaţilor.

"Wizz Air respecta toate drepturile angajatilor, inclusiv dreptul de a se alătura, în cazul în care doresc, în mod anonim unui sindicat. Cu toate acestea, Wizz Air crede în comunicarea directă şi deschisă între angajaţi şi management, şi în feedback-ul valoros pe care aceasta îl oferă. De peste 10 ani, această cultură de colaborare a contribuit la creşterea rapidă şi profitabilă a Wizz Air, în timp ce compania a devenit un angajator stabil, atractiv şi profitabil în România şi nu numai, asigurând tuturor siguranţa şi satisfacţia locului de muncă", se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici