Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 8%, la 1.943 lei, după primele din decembrie

Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 8,1% (171 de lei) faţă de decembrie, la 1.943 lei, în timp ce câştigul salarial mediu brut a înregistrat un declin de 8,3%, la 2.688 lei, cele mai mari câştiguri nete fiind în continuare în IT, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 5.113 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.163 lei", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna ianuarie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în decembrie 2015 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), a drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici, în funcţie de contracte/proiecte, sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) - cu 33,1%, respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului - cu 30,9%.

Declinul a fost între 20,5% şi 29,5% în activităţi de editare, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare, respectiv între 15,0% şi 19,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, telecomunicaţii, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi de servicii.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic doar în tranzacţii imobiliare (2,6%), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (de 0,7%) şi au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale şi realizarea de producţii ori încasări mai mari (funcţie de contracte).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-1,9%), respectiv în administraţia publică (-1,4%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă (+0,2%).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,1%. Indicele câştigului salarial real a fost de 92,6% pentru luna ianuarie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 147,7%, cu 11,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2015.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
SALARIU ,
INS ,
COMENTARII
  • Dan 10 mar 2016

    Oameni care incep propozitii cu "aoleuuuu" nu ar trebui lasati sa comenteze - si cel mai probabil is aceasi oameni care vor ramane la salar minim toata viata...

  • ION 10 mar 2016

    CARE PRIME? EU SUNT BUGETAR SI NU AM LUAT NICI O PRIMA IN DECEMBRIE !

  • sds 10 mar 2016

    Aoleuuuuuuuuu, mai lasati-o cu salariul asta mediu cand peste 3 sferturi din tara castiga SALARIUL MINIM. VOI AVETI STIREA ASTA DOAR PENTRU ORASE CA BUCURESTI, CLUJ SI TIMISOARA?

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
Acesta este cel mai lung cuvânt din limba română. Poţi să-l pronunţi?