Cât de departe este România de zona euro? Nivelul de trai dintr-o ţară a devenit o condiţie nescrisă, dar importantă pentru adoptarea euro

Criza financiară şi economică inter­naţională a schimbat multe din paradigmele adoptării euro, iar a gândi numai în termeni de inflaţie, deficit bugetar, datorie publică, diferenţial de dobânzi sau volatilitatea cursului pare insuficient.

890 afișări
Imaginea articolului Cât de departe este România de zona euro? Nivelul de trai dintr-o ţară a devenit o condiţie nescrisă, dar importantă pentru adoptarea euro

Cât de departe este România de zona euro? Nivelul de trai dintr-o ţară a devenit o condiţie nescrisă, dar importantă pentru adoptarea euro (Imagine: Shutterstock)

Extinderea crizei datoriilor în Grecia, Irlanda, Portugalia sau Spania, ţări mai puţin competitive, a subliniat lipsa de „imunitate“ a aparte­nen­ţei la zona euro pentru ţările care nu sunt pregătite şi necesitatea unor reforme structurale profunde. Iar atenţia s-a orientat în ultimii ani şi pe convergenţa reală, pe nivelul de trai.

Pentru a adopta euro, o ţară trebuie, în principiu, să respecte criteriile nominale de la Maastricht - care vizează indicatori precum inflaţia, dobânzile, stabilitatea cursului de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să aibă un deficit bugetar sub 3% din PIB, datoria publică trebuie limitată la sub 60% din PIB, iar inflaţia să nu depăşească cu 1,5% media celor mai performante ţări din zona euro. Îndeplinirea criteriilor nominale este o condiţie necesară, însă nu şi suficientă pentru trecerea la euro.

„România îndeplineşte acum criteriile de convergenţă nominală, însă aceasta este o imagine statică («poză») a momentului. Trebuie să arătăm că acestea sunt îndeplinite în mod sustenabil (pot fi menţinute pe termen mediu şi lung). În plus, convergenţa rea­lă este chiar mai importantă din perspectiva României, în condiţiile în care, în termeni de convergenţă reală, distanţa care ne separă de zona euro este încă foarte mare. În acest context, nici convergenţa nominală nu poate fi considerată a fi îndeplinită în mod sustenabil, convergenţa reală şi cea nominală condiţionându-se reciproc“, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliu­lui Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Citeşte mai multe despre adoptarea euro pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici