CE a deblocat fondurile pentru programul piscicol. 50 milioane euro sunt aşteptaţi zilele următoare

Comisia Europeană (CE) a deblocat fondurile pentru Programul Operaţional de Pescuit, stopate în ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave de management şi control, urmând să intre în România 50 milioane euro zilele viitoare pentru plăţile efectuate de la bugetul de stat către fermieri.

284 afișări
Imaginea articolului CE a deblocat fondurile pentru programul piscicol. 50 milioane euro sunt aşteptaţi zilele următoare

CE a deblocat fondurile pentru programul piscicol. 50 milioane euro sunt aşteptaţi zilele următoare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ieri (joi, n.r.) am primit de la Comisia Europeană o scrisoare oficială prin care s-a confirmat faptul că Programul Operaţional de Pescuit a fost deblocat. În România plăţile întrerupte în ianuarie 2012 au fost astăzi deblocate. Plăţile au fost întrerupte în 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control. Astăzi, după toate lucrurile care s-au întreprins de către autorităţi, CE apreciază progresele semnificative făcute de autorităţile române şi confirmate de autoritatea de audit şi de auditorii europeni şi comunică faptul că va proceda imediat la reluarea plăţilor din Fondul European de Piscicultură", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că din valoarea totală a programului, de 307 milioane euro, România a atras până la 1 ianuarie 2012 doar 14 milioane de euro. În zilele următoare vor intra în România încă 50 milioane de euro reprezentând plăţi efectuate de stat de la buget către fermieri şi care nu au fost decontate de CE.

"Sigur că deficienţele înregistrate de PDL au mai cauzat anumite pierderi. În anul 2012, din păcate, au fost dezangajate 22 de milioane de euro din cauza acestor deficienţe şi din cauza faptului că ele au fost atât de mari încât n-am putut să deblocăm programul până în acest moment, este un risc major pe care-l avem şi în 2013, să avem o dezangajare de 10 milioane de euro", a precizat Constantin.

Ministrul a menţionat că ultimele sesiuni de depuneri de proiecte s-au închis la 31 mai, înregistrând pe acest program un grad de absorbţie de 24,4%, un grad de contractare de 66,28%, iar cererile care s-au depus până în prezent cumulează un miliard de euro. Astfel, există o şansă foarte mare ca România să atragă prin programul piscicol toţi banii alocaţi şi care nu sunt dezangajaţi.

"Din cauza deficienţelor înregistrate, guvernarea PDL a pus în pericol şi viitoarea programare 2014-2020 din punct de vedere al cuantumului alocat pe programul naţional de pescuit pentru că CE se uită în urmă la capacitatea României de a atrage fonduri europene şi, văzând că au fost aceste deficienţe, este posibil ca fondurile în perioada următoare să fie diminuate", a conchis ministrul Agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici