Ce-a fost bun pentru Germania în 1953 este bun şi pentru Grecia în 2015: Grecia nu va putea supravieţui ca economie dezvoltată fără iertarea datoriilor

Referendumul prin care grecii au spus nu austerităţii creditorilor interna­ţionali a declanşat o mo­bi­lizare politică fără precedent pe scena politică grecească, marile partide de opoziţie acceptând să-l sus­ţină pe premierul Alexis Tsipras în negocierile privind datoriile ţării.

1308 afișări
Imaginea articolului Ce-a fost bun pentru Germania în 1953 este bun şi pentru Grecia în 2015: Grecia nu va putea supravieţui ca economie dezvoltată fără iertarea datoriilor

Ce-a fost bun pentru Germania în 1953 este bun şi pentru Grecia în 2015: Grecia nu va putea supravieţui ca economie dezvoltată fără iertarea datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acum, pentru că are sprijinul clar al populaţiei şi pe cel al politicenilor, lucru rar în Europa, Tsipras are o poziţie de negociere mai solidă ca niciodată.

Mai devreme sau mai târziu, el va argumenta că ceea ce a fost bun pentru Germania în 1953 este bun şi pentru Grecia în 2015, scrie The Guardian.

Albrecht Ritschl, profesor de istorie eco­nomică la LSE, scria în urmă cu trei ani în revista The Economist: „Planul Marshall avea un strat exterior, programul european de recu­perare economică, şi unul intern, reconstrucţia economică a Europei pe baza iertării datoriilor Germaniei şi integrarea comercială a Germaniei. Efectele imple­mentării au fost uriaşe. În timp ce vestul Europei se lupta în anii ’50 cu raporturi ale datoriei la PIB apropiate de 200%, noul stat vest-german a beneficiat de datorii mai mici de 20% din PIB. Aceasta şi reintrarea forţată pe pieţele europene au fost adevăratele beneficii ale Germaniei din planul Marshall“.

Citeşte mai multe despre situaţia economică a Greciei pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici