CE aprobă o investiţie de 409 milioane de euro pentru tronsonul Eroilor - Drumul Taberei

Comisia Europeană a aprobat, joi, o investiţie de 409,5 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru tronsonul Eroilor - Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou, potrivit unui comunicat al CE remis MEDIAFAX.

541 afișări
Imaginea articolului CE aprobă o investiţie de 409 milioane de euro pentru tronsonul Eroilor - Drumul Taberei

CE aprobă o investiţie de 409 milioane de euro pentru tronsonul Eroilor - Drumul Taberei (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

"Acest proiect este un exemplu bun al modului în care fondurile regionale europene pot ajuta la România să revină la creştere economică. El va contribui la îmbunătăţirea mobilităţii pentru cetăţenii noştri, asigurându-le condiţii sigure de călătorie şi prietenoase cu mediul, şi va face Bucureştiul şi mai atractiv pentru investitori", a precizat comisarul pentru Politici Regionale, Johannes Hahn, care a aprobat, din partea Comisiei, acordarea investiţiei din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Comisia Europeană precizează, în comunicat, că principalii beneficiari ai proiectului extinderii magistralei 5 de metrou sunt cei 335.000 de locuitori din cartierul Drumul Taberei.

"Se estimează crearea a 3.000 de locuri de muncă în timpul lucrărilor şi 246 după finalizarea proiectului", se mai arată în comunicat.

Investiţia va fi făcută prin POS Transport, în cadrul axei prioritate 2 "Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport". FEDR va finanţa 409,5 milioane de euro din totalul de 481,7 milioane de euro.

Întrucât valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este mai mare de 50 de milioane de euro, aprobarea investiţiei se face de către Comisia Europeană, în timp ce proiectele mai mici sunt aprobate la nivel naţional sau regional, se arată în comunicatul CE.

Finanţarea se va face în cadrul exerciţiului financiar 2007-2013, în care România are alocate fonduri de coeziune în valoare de 20 de miliarde de euro. Pentru 2014-2020, România are alocate 22,9 miliarde de euro.

Tronsonul Eroilor - Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou va fi finalizat în al doilea semestru din 2016, iar întregul proiect are ca termen de finalizare 2020, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene şi de la stat, a declarat, la 28 mai, Cătălin Homor, director de investiţii al Metrorex.

"În cel mai scurt timp, respectiv săptămâni, pachetul de cale de rulare pentru secţiunea 1 (Eroilor - Drumul Taberei - n.r.) din magistrala 5 va fi scos la licitaţie. Pentru secţiunea 2, Iancului-Pantelimon, vrem să finalizăm documentaţia de atribuire şi să-l scoatem la licitaţie până la sfîrşitul anului, astfel ca în 2015 să începem lucrările şi la acest tronson", a spus Homor, în cadrul ZF Construction & Infrastructure Summit '14.

El a menţionat că pentru secţiunea Eroilor - Iancului începerea lucrărilor va mai întârzia, deoarece traversează zona centrală, care este o arie cu risc din cauza blocurilor vechi.

"Pentru primul tronson suntem în grafic, astfel că acesta va fi gata în semestrul al doilea din 2016, inclusiv cu trenuri noi. Finanţarea pe zona aflată în execuţie nu este o problemă. Vor fi alocate sumele necesare pentru desfăşurarea în ritm alert a lucrărilor. Fondurile sunt în proporţie de 85% de la UE şi 15% finanţare locală", a spus Homor.

Ţinta Metrorex odată cu finalizarea magistralei 5 este ca 100.000 de călători să meargă cu metroul zilnic, respectiv o treime din populaţia cartierului Drumul Taberei.

În prezent, în Bucureşti, circa 600.000 de persoane circulă zilnic cu metroul, adică o treime din populaţia totală a Capitalei.

În ceea ce priveşte alte proiecte ale Metrorex, Homor a menţionat extensia magistralei 4 către Bucureştii Noi cu două staţii şi un depou, dar pentru care încă există o problemă legată de finanţare.

"Ne luptăm să introducem şi acest proiect în programul de transport care poate fi finanţat din fonduri europene din exerciţiul 2007-2013, iar lupta care a început de mai bine de un an de a convinge forurile europene să finanţeze şi acest proiect a ajuns spre final. Credem că într-o lună-două, acest proiect va beneficia de această finanţare", a precizat Homor.

Investiţiile pe care Metrorex le-a programat până în 2020 se ridică la 900 milioane euro, din care 600 milioane euro vor fi asigurate din fonduri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici