Ce bănci au scos trei miliarde de euro din România în 2010

Băncile franceze, britanice şi austriece şi-au mărit expunerea pe România, conform Băncii Reglementelor Internaţionale.

667 afișări
Imaginea articolului Ce bănci au scos trei miliarde de euro din România în 2010

Ce bănci au scos trei miliarde de euro din România în 2010 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Expunerea băncilor din Grecia şi Olanda faţă de România a scăzut anul trecut cu aproa­pe trei miliarde de euro com­para­tiv cu 2009, potrivit datelor publi­cate de Banca Reglemen­telor Internaţio­na­le (BRI), supra­nu­mită banca băncilor centrale.

În cazul băncilor elene expunerea pa scă­zut cu 1,6 mld. euro, până la 15,8 mld. euro, în timp ce pentru băncile din Olanda ajustarea ex­punerilor a fost de 1,1 mld. euro, până la 5,2 mld. euro. Grecii deţin acum 16%-17% din activele bancare, iar problemele din propria ţară - confruntată cu o criză atât de dură încât a zdruncinat întreaga zonă euro, fac ca finan­ţa­rea prin împrumuturi a operaţiunilor din Ro­mânia să fie mult mai dificilă. Anul trecut, băn­cile greceşti au întreţi­nut presiunea pe dobân­zile la depozite şi implicit la credite, plătind peste piaţă pentru a se putea finanţa local. Alpha Bank şi Bancpost (EFG Eurobank) sunt în topul primilor zece jucători, dar în total pe piaţă activează şase bănci cu ac­ţio­nariat elen. Băncile olandeze sunt repre­zen­tate local de ING, însă mai sunt instituţii de credit cu ex­puneri locale, inclusiv în titluri de stat. Faţă de toamna lui 2008, când criza finan­ciară a început să fie resimţită şi în România, la nive­lul expu­nerii băncilor străi­ne se înregistrează o scă­dere de 2 mld. euro.

Totuşi, în cursul lui 2010 nivelul expunerii totale a băncilor străi­­ne a crescut cu 3,5 mld. euro, la 84,7 mld. euro. Datele publicate atunci de BRI, care indicau o expunere totală de aproape 124 mld. dolari (echivalentul a 86,6 mld. euro), au dat fiori investitorilor străini, dar şi autorităţilor locale.

Citeşte mai multe despre băncile care şi-au mărit expunerea în România pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici