CE: Contractele prin care Hidroelectrica a furnizat energie către 12 companii nu sunt ajutor de stat

Contractele de furnizare a energiei încheiate de Hidroelectrica, producător deţinut de stat, cu comercianţi din domeniul energiei şi clienţi din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat, a decis Comisia Europeană, după o anchetă aprofundată.

416 afișări
Imaginea articolului CE: Contractele prin care Hidroelectrica a furnizat energie către 12 companii nu sunt ajutor de stat

CE: Contractele prin care Hidroelectrica a furnizat energie către 12 companii nu sunt ajutor de stat (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"După ce a comparat preţurile înscrise în contractele respective cu preţurile unor contracte cu amănuntul încheiate la nivel bilateral, comparabile pe piaţa energiei electrice nereglementate, Comisia Europeană a constatat că fie au fost încheiate contracte în condiţiile pieţei sau, în cazul în care tarifele au fost sub nivelul pieţei, că statul român nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate. Prin urmare, Comisia a concluzionat că niciunul dintre contractele de vânzare care au făcut obiectul examinării nu a implicat un ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al CE.

Astfel, analiza a arătat că Hidroelectrica a practicat preţuri conforme pe deplin cu preţul de referinţă de pe piaţă aplicat clienţilor industriali ArcelorMittal şi Alro, precum şi comercianţilor de energie electrică Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec.

Preţurile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon şi Elsid au fost mai scăzute decât preţul de referinţă al pieţei. Cu toate acestea, în anchetă nu s-a stabilit că decizia de a se acorda condiţii favorabile acestor trei clienţi, actori privaţi cu anvergură relativ mică, poate fi atribuită autorităţilor române, conform CE.

Hidroelectrica este principalul producător de energie electrică din România. Ministerul Economiei are 80% din companie, iar Fondul Proprietatea aproximativ 20%.

Contractele examinate de Comisia Europeană vizează 12 cumpărători privaţi, inclusiv opt comercianţi de energie electrică şi cei mai mari consumatori de energie electrică din România, şi anume Alro, producătorul de aluminiu, precum şi întreprinderea siderurgică ArcelorMittal. Majoritatea contractelor examinate de Comisie datează din perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană - 2007. Doar unul dintre aceste contracte este încă în vigoare.

La 21 aprilie 2015, într-o decizie separată, Comisia a concluzionat că în contractele încheiate între Hidrolectrica şi Electrocentrale Deva, pe de o parte, şi de Hidroelectrica şi Termoelectrica, pe de altă parte, li se acorda acestor două companii un avantaj economic nejustificat, încălcându-se astfel normele UE privind ajutorul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici