Ce înseamnă întârirea dolarului pentru economia globală. Moneda americană reprezintă 90% din toate tranzacţiile valutare

Nivelul dolarului american este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, devalorizând monedele din întreaga lume şi tulburând perspectivele pentru economia globală, deoarece impactează totul, de la costul unei vacanţe în străinătate la profitabilitatea companiilor multinaţionale.

10215 afișări
Imaginea articolului Ce înseamnă întârirea dolarului pentru economia globală. Moneda americană reprezintă 90% din toate tranzacţiile valutare

The New York Times scrie că dolarul este omniprezent în economia globală, reprezentând aproximativ 90% din toate tranzacţiile valutare ce însumează o activitate de 6 trilioane de dolari în fiecare zi înainte de pandemie, de la turişti care îşi folosesc cardurile de credit până la companii care fac investiţii internaţionale majore.

Fiind cea mai importantă monedă din lume, dolarul creşte adesea în perioadele de tulburări, în contextul în care investitorii îl consideră relativ sigur şi stabil. Dolarul a câştigat în ultimele luni pe măsură ce inflaţia a crescut, ratele dobânzilor au crescut şi îngrijorările legate de creştere s-au înrăutăţit. „Este un amestec destul de greu”, a spus Kamakshya Trivedi, şeful unui grup de cercetare de piaţă de la Goldman Sachs.

Principala modalitate de a măsura puterea dolarului este indexarea acestuia faţă de un coş de valute ale unor parteneri comerciali importanţi precum Japonia şi zona euro. Prin această măsură, dolarul este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, după ce a câştigat peste 10% în acest an, o mişcare uriaşă pentru un indice care se modifică de obicei cu fracţii mici în fiecare zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici