CE propune schimbul automat de informaţii între statele membre privind deciziile fiscale

Comisia Europeană a propus, miercuri, într-un pachet de măsuri privind transparenţa fiscală, schimbul automat de informaţii între statele membre privind deciziile fiscale, cu scopul de a combate evaziunea fiscală în rândul firmelor europene şi de a evita dubla impunere.

160 afișări
Imaginea articolului CE propune schimbul automat de informaţii între statele membre privind deciziile fiscale

CE propune schimbul automat de informaţii între statele membre privind deciziile fiscale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un pachet de măsuri privind transparenţa fiscală, ca parte a programului său de combatere a evaziunii fiscale în rândul întreprinderilor şi a concurenţei fiscale dăunătoare în UE, un element-cheie al acestui pachet fiind propunerea de a introduce un schimb automat de informaţii între statele membre cu privire la deciziile fiscale.

Potrivit unui comunicat al CE, estimările arată că evaziunea fiscală în rândul firmelor privează bugetele publice ale statelor membre ale UE de miliarde de euro în fiecare an. De asemenea, ea subminează "repartizarea echitabilă a sarcinii între contribuabili şi concurenţa loială între întreprinderi". Firmele profită "de complexitatea normelor fiscale şi de lipsa de cooperare între statele membre pentru a-şi transfera profiturile şi a-şi reduce impozitele. Prin urmare, consolidarea transparenţei şi a cooperării este esenţială pentru a combate planificarea fiscală agresivă şi practicile fiscale abuzive", precizează CE.

Pachetul prezentat are rolul de a garanta faptul că statele membre deţin informaţiile de care au nevoie pentru a-şi proteja bazele de impozitare şi pentru a lupta în mod eficace împotriva întreprinderilor care încearcă să evite să-şi plătească partea lor de impozit.

"Fiecare dintre noi trebuie să-şi plătească impozitele care îi revin. Întreprinderile multinaţionale nu sunt scutite de această obligaţie. Graţie propunerii de astăzi cu privire la schimbul automat de informaţii, autorităţile fiscale vor putea identifica mai bine eventualele lacune sau dubla impunere între statele membre. În lunile următoare, vom propune acţiuni concrete pentru a soluţiona aceste lacune sau suprapuneri", a declarat comisarul Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.

"Nu mai putem tolera întreprinderile care evită să-şi plătească impozitele şi regimurile care le permit acest lucru. Trebuie să restabilim legătura dintre locul în care întreprinderile îşi obţin profiturile şi locul în care sunt impozitate. Pentru a realiza acest lucru, statele membre trebuie să dea dovadă de deschidere şi să colaboreze", a afirmat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Componenta principală a pachetului este o propunere legislativă menită să îmbunătăţească cooperarea între statele membre în ceea ce priveşte deciziile fiscale transfrontaliere.

Comisia Europeană explică faptul că, în prezent, statele membre schimbă foarte puţine informaţii cu privire la deciziile fiscale, fiind la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă o decizie fiscală ar putea fi relevantă pentru un alt stat din UE. "Prin urmare, statele membre nu cunosc întotdeauna deciziile fiscale transfrontaliere emise în alte state ale UE care ar putea avea un impact asupra propriilor lor baze de impozitare. Unele întreprinderi profită de lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte deciziile fiscale pentru a-şi reduce în mod artificial contribuţia fiscală", se arată în comunicat.

Pentru a remedia această situaţie, Comisia vrea să oblige statele membre să facă schimb de informaţii în mod automat în privinţa deciziilor fiscale. Astfel, Executivul de la Bruxelles propune stabilirea unui calendar strict: autorităţile fiscale naţionale vor fi obligate, la fiecare trei luni, să trimită un scurt raport tuturor celorlalte state membre cu privire la toate deciziile fiscale transfrontaliere pe care le-au emis. Ulterior, statele membre vor putea să solicite mai multe detalii cu privire la o anumită decizie.

De asemenea, pachetul de măsuri cuprinde, de asemenea, o comunicare care prezintă o serie de alte iniţiative menite să ducă la progrese în ceea ce priveşte agenda privind transparenţa fiscală în UE.

Printre altele, CE vrea să revizuiască Codul de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor, unul dintre principalele instrumente ale UE pentru asigurarea unei concurenţe echitabile în ceea ce priveşte impozitarea întreprinderilor.

În plus, Comisia, împreună cu Eurostat, va colabora cu statele membre pentru a stabili cum poate fi obţinută o estimare fiabilă a nivelului fraudei şi evaziunii fiscale.

Totodată, CE propune abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii deoarece acest text este depăşit.

Propunerile legislative vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare. Statele membre ar trebui să se pună de acord asupra propunerii privind deciziile fiscale până la sfârşitul lui 2015, astfel încât aceasta să poată intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici