Ce se întâmplă când „maşina de făcut bani” se opreşte? „Comunitatea locală depinde în întregime de turism”

  • Santorini este una dintre cele mai îndrăgite destinaţii turistice, fermecându-şi vizitatorii cu peisajele sale romantice
  • Cea mai vizitată insulă grecească a fost afectată puternic de pandemia de coronavirus
  • Proprietarii hotelurilor se aşteaptă anul acesta la doar 15% din vizitatorii care au ajuns în Santorini în 2019
  • În ciuda pierderilor economice masive, localnicii văd şi partea plină a paharului: blocajul provocat de COVID-19 a dat insulei răgaz să respire
7205 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă când „maşina de făcut bani” se opreşte? „Comunitatea locală depinde în întregime de turism”

Sursa FOTO: Profimedia

Premierul Kyriakos Mitsotakis a ales să anunţe redeschiderea turismului în Grecia de pe Insula Santorini, la începutul acestei luni, valorificând peisajul care atrage anual până la 2 milioane de vizitatori. Giganticele nave de croazieră erau, până nu demult, nelipsite de pe coastele insulei în plin sezon turistic. Pandemia de coronavirus a întors, însă, situaţia la 180 de grade.

Santorini îşi redeschide aeroportul pentru zborurile internaţionale începând cu 1 iulie, dar măsurile restrictive nu vor fi abolite complet. În aceste condiţii, navele de croazieră nu se vor putea apropia de insulă prea curând.

Deşi sunt vremuri grele pentru afacerile din domeniul turismului, unii mai optimişti preferă să privească partea plină a paharului. În lipsa miilor de vizitatori, insula „respiră” aşa cum nu a mai avut ocazia de mult timp, de când a devenit o adevărată „maşină de făcut bani”.

Blocajul provocat de coronavirus are consecinţe dramatice pentru Santorini, a cărei economie se baza în proporţie de 90% pe turism. În timpul izolării, accesul străinilor a fost interzis pe insulă, decizie care s-a dovedit eficientă: nu a fost înregistrat niciun caz grav de COVID-19.

„Ne-am simţit în siguranţă”, a povestit pentru CNN Joy Kerluke, proprietarul unui restaurant din Golf. „Ne-am bucurat cu toţii de linişte şi de peisaj o perioadă bună de timp.”

„Ne aşteptăm la 15% la sută din vizitatori, comparativ cu anii precedenţi", spune George Filippidis, director general al unui hotel din Santorini. „Pierderile sunt uriaşe, dar ne dorim să redeschidem, astfel încât personalul să poată lucra şi să sprijinim comunitatea locală, care depinde în întregime de turism."

Pe de altă parte, absenţa completă a vizitatorilor a permis finalizarea mai multor proiecte. „Aaeroportul are acum un nou terminal operaţional", spune Filippidis. „Drumul care face legătura între Oia şi aeroport, precum şi o parte din portul Athinios, au fost, de asemenea, finalizate."

Proprietarii tavernelor greceşti se pregătesc pentru primii turişti, pe care îi aşteaptă cu mese plasate la distanţe sigure şi cu măşti de protecţie. De asemenea, vizitatorii vor putea să admire peisajul din Santorini aşa cum nu mulţi au mai avut ocazia în ultimii ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici