Ce sectoare vor fi afectate de o dublă recesiune în Europa, conform unui studiu de piaţă realizat de Markit

  • Economia zonei euro se îndreaptă spre o dublă recesiune
  • Restricţiile impuse de Germania şi Franţa a lovit dur activitatea economică.
  • Creştere economică istorică în zona euro, +12,7 % în T3 2020, comparativ cu trimestrul anterior
  • Vestea proastă este că economia nu şi-a revenit la valoarea avută înainte de criză.
7003 afișări
Imaginea articolului Ce sectoare vor fi afectate de o dublă recesiune în Europa, conform unui studiu de piaţă realizat de Markit

Ce sectoare vor fi afectate de o dublă recesiune în Europa, conform unui studiu de piaţă realizat de Markit

Al doilea val al crizei COVID-19 care vine la pachet cu noi măsuri de restricţii ar putea împinge Europa într-o dublă recesiune. Asta arată un studiu al companiei de analize financiare Markit.

Germania şi Franţa, prmele două economii din zona euro, au înăsprit măsurile de izolare. Asta a lovit puternic activitatea economică, pe măsură ce oamenii au rămas iar în casă. Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România, spune că toate sectoarele care au fost lovite în primul val al crizei vor fi afectate încă o dată de această recesiune, care se va răspândi în toate statele din Uniunea Europeană.

Europa a avut o creştere economică de 12% în trimestrul III, dar acest lucru este o sabie cu tăişuri pentru că ne paşte lockdown-ul. Este un dezavantaj pentru România pentru că nu a ajuns la nivelul economiei pe care l-a avut înainte de pandemie. Este doar o creşetere comparativ cu trimestrul anterior, iar acest lucru s-a datorat, pentru că, de exemplu, în vară, restricţiile fie s-au îmblânzit, fie s-au anulat.

  • Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro a scăzut la 50 de puncte în octombrie, de la 50,4 puncte în septembrie.
  • Indicatorul PMI din sectorul serviciilor a coborât până la 46,9 puncte de la 48 de puncte în septembrie.
  • Germania vrea să plătească 75% afacerilor afectate de al doilea val de restricţii.
  • Franţa a pus deoparte 15 miliarde de euro pentru a limita scăderea economică la 15%.
  • Germania are o creştere de 8,2% în T3, însă declinul din 2020 va fi de 5,8% din PIB.
  • PIB-ul Franţei a urcat cu 18,2% în T3 2020.
  • Preţurile de consum principale au scăzut cu 0,3% faţă de octombrie 2019.
  • Spania a înregistrat o creştere de 16,7% în T3 2020.
  • Spania încă este cu 8,7% sub nivelul de anul trecut.
  • Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin sever al economiei în 2020, de 11,2%.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România: A venit valul doi care este mai puternic decât valul unu şi deja vedem cum economii mari din UE, mă refer la Franţa, Spania, cum şi în Germania, deci în ţările mari şi care sunt cele mai importante pentru evoluţia economiei UE, vedem cum apar restricţii. Restricţiile astea clar vor avea un impact economic. Va fi un nou episod de scădere a PIB-ului. Prin contagiune, vor afecta toate ţările din UE, pentru că sunt extrem de multe schimburi comerciale între ţări. Tot ce presupune relaţie directă cu clientul. Cumpărături fizice, tot ce înseamnă restaurante, transport aerian, transport pe pământ. Mall-uri, restaurante, hoteluri. Unde se va duce activitatea – în mediul online. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici