CE: Sperăm să încheiem a doua evaluare a acordului cu România până la sfârşitul lunii ianuarie

Comisia Europeană (CE) speră să finalizeze până la sfârşitul lunii ianuarie cea de-a doua evaluare a acordului de finanţare către România, pentru a elibera apoi tranşa a doua din împrumut, de un miliard de euro, informează Executivul Uniunii Europene.

19 afișări
Imaginea articolului CE: Sperăm să încheiem a doua evaluare a acordului cu România până la sfârşitul lunii ianuarie

CE: Sperăm să încheiem a doua evaluare a acordului cu România până la sfârşitul lunii ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

O echipă de experţi ai Comisiei Europene şi FMI a efectuat o vizită la Bucureşti în perioada 14-16 decembrie, pentru a continua discuţiile referitoare la programul de asistenţă multilaterală. Discuţiile au vizat în principal probleme legate de politica bugetară şi proiectul de buget pe 2010.

"Misiunea a constatat că s-au realizat progrese bune în atingerea ţintei referitoare la deficitul bugetar de 7,3% din PIB în 2009. Totuşi, un control strict al cheltuielilor rămâne esenţial", potrivit CE care concluzionează vizita echipei de experţi.

În ceea ce priveşte anul 2010, misiunea FMI/CE şi autorităţile au convenit la nivel tehnic un set de măsuri de consolidare fiscală echivalând cu 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), în special concentrate pe partea de cheltuieli a bugetului.

Având în vedere că previziunile macroeconomice pentru 2010 sunt mai bune decât se prognoza iniţial, aceste măsuri par a fi suficiente pentru a atinge ţinta de deficit de 5,9% din PIB convenită anterior de instituţiile financiare internaţionale cu oficialii români, apreciază CE.

"Noul Guvern este încurajat, când va fi instalat, să aprobe proiectul de buget şi să îl trimită Parlamentului pentru adoptare. Pentru obţinerea unei ajustări economice sustenabile este de asemenea important să se continue progresele înregistrate în privinţa reformelor structurale importante, precum legea responsabilităţii fiscale şi reforma pensiilor", recomandă Comisia.

Cu condiţia ca aceste evoluţii să fie confirmate, Comisia speră să termine cu succes evaluarea la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Aceasta ar permite eliberarea celei de-a doua tranşe, de un miliard de euro, din împrumutul de la CE de 5 miliarde de euro, conform programului UE de ehilibrare a balanţei de plăţi.

Din partea Comisiei, misiunea a fost condusă de Fabienne Ilzkovitz, şefă de unitate, şi de Matthias Mors, director la Direcţia de Afaceri Economice şi Financiare.

Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici