Cea mai costisitoare factură. Câţi bani a pierdut economia în urma închiderii afacerilor pe timpul celor două luni de stare de urgenţă

  • Economia a pierdut peste 30 de miliarde de euro din cifra de afaceri a companiilor în perioada stării de urgenţă
  • Peste un milion de români au intrat în şomaj tehnic sau normal
  • Previziunile oamenilor de afaceri sunt sumbre pentru a doua parte a anului
2027 afișări
Imaginea articolului Cea mai costisitoare factură. Câţi bani a pierdut economia în urma închiderii afacerilor pe timpul celor două luni de stare de urgenţă

Cea mai costisitoare factură. Câţi bani a pierdut economia în urma închiderii afacerilor pe timpul celor două luni de stare de urgenţă

Câte 500 de milioane de euro pe zi. Atât a pierdut economia din cifra de afaceri a companiilor ca urmare a închiderii business-urilor în starea de urgenţă. Un milion de români au ajuns în şomaj, iar efectele crizei încă nu s-au resimţit în totalitate.
 
Economiştii îl contrazic pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care susţinea luna trecută că avem bani destui pentru a mai sta câteva luni în izolare şi că nu ne trebuie împrumuturi externe.
 
Mircea Coşea, economist: ”Nu se poate face o supravieţurie a societăţii româneşti ţinând lumea în casă şi împărţind sărăcia, o iei de la unii şi o duci la alţii. Va trebui, poate, să stabilim o relaţie cu Fondul Monetar Internaţional”.
 
Între timp, oamenii de afaceri au venit cu un plan de redresare a economiei.
 
Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR): ”Mediul de afaceri a  venit cu propuneri de finanţări de 30 de miliarde euro. Suntem între 2 extreme: mediul de afaceri care vorbeşte despre 30 de miliarde şi domul Cîţu care vorbeşte despre faptul că nu avem nevoie. Necesitatea şi prioritatea trebuie să fie proiectele de investiţii, care să absoarbă şomajul masiv care se creează, şomajul intern şi şomajul românilor care s-au întors”.
 
Un milion de români au astăzi contractele de muncă suspendate sau au rămas fără loc de muncă din cauza crizei. Cele mai afectate sectoare sunt industria, comerţul, hotelurile şi restaurantele şi chiar construcţiile.
 
Dacă Guvernul este optimist şi spune că PIB-ul României va scădea cu 1,9% anul acesta, analiştii văd o cădere puternică în a doua parte a anului, care va duce la o scădere economică de până la 10%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici