Cea mai mare dilemă de la criză încoace: creşterea economică determină reluarea creditării sau invers?

Letargia care a marcat economia în anii de criză s-a reflectat în situaţia sistemului bancar în care unu din cinci credite a ajuns să fie neperformant.

182 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare dilemă de la criză încoace: creşterea economică determină reluarea creditării sau invers?

Cea mai mare dilemă de la criză încoace: creşterea economică determină reluarea creditării sau invers? (Imagine: Shutterstock)

Cu toate că situaţia macro­eco­nomică s-a îmbună­tăţit, creditarea a avut o senzitivitate scăzută, rămâ­nând în ultimul an în teritoriul negativ. Ponderea activelor nete bancare în Produsul Intern Brut a scăzut până la nivelul din 2007, sistemul bancar întorcându-se în timp, înainte de nivelul de dinaintea aderării la Uniunea Europeană.

În ultimii ani s-au intensificat dezbaterile privind corelaţia dintre creşterea creditării şi redresarea economiei. Au existat voci care au susţinut că activitatea de creditare se va relua după ce economia va reveni pe creştere. Însă, revenirea creditării în teri­to­riul pozitiv se lasă în continuare aşteptată, deşi economia a fost pe plus.

Din martie 2013, în fiecare trimestru creditele acordate de bănci au înregistrat  scăderi, în termeni anuali, în timp ce evoluţia anuală a PIB a fost în teritoriul pozitiv. Iar pe fondul reducerii stocului creditelor private, exclusiv pe com­ponenta în valută, activele bancare au con­tinuat declinul anul trecut, ponderea acti­velor nete bancare în PIB intrând sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007. În cinci ani de criză, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut cu aproape zece puncte procen­tuale la 57,6% în decembrie 2013.

Economia a crescut anul trecut cu 3,5%, avans neaşteptat de mare, însă creditul privat a scăzut cu aproape 5% în termeni reali - cea mai dură ajustare de la începutul crizei. Şi în primul semestru din acest an PIB-ul a fost pe plus, cu 1,2%, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, în timp ce creditul total a rămas tot pe minus. 

Citeşte mai multe despre creşterea economică şi reluarea creditării pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici