Cehia va majora taxele şi va limita cheltuielile, pentru reducerea deficitului bugetar

Guvernul Cehiei va propune majorări de taxe şi limitarea cheltuielilor pentru a respecta ţinta de reducere a deficitului bugetar în acest an de la 3,7% la 3,5%, a declarat luni ministrul de Finanţe, Miroslav Kalousek.

229 afișări
Imaginea articolului Cehia va majora taxele şi va limita cheltuielile, pentru reducerea deficitului bugetar

Guvernul Cehiei va majora taxele şi va limita cheltuielile, pentru reducerea deficitului bugetar (Imagine: Shutterstock)

Executivul va propune reducerea cheltuielilor cu până la 23,6 miliarde de coroane (917 milioane euro) în acest an, transmite Bloomberg.

Pentru 2013 este prevăzută reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB, nivel acceptat în legislaţia Uniunii Europene.

Guvernul trebuie să economisească anul viitor 42,2 miliarde de coroane (1,67 miliarde euro) şi 84,4 miliarde de coroane (3,4 miliarde euro) în 2014.

Vor fi introduse noi legi privind reducerea deficitului, iar guvernul vrea să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi să îngheţe indexarea pensiilor timp de trei ani, din 2013, pentru a reduce treptat deficitul bugetar.

"Fără aceste măsuri hotărâte, este imposibil să continuăm planul de convergenţă care prevede aducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB anul viitor", a declarat premierul Petr Necas într-o conferinţă de presă.

Guvernul urmează să unifice cele două tipuri de TVA existente, de 14% şi de 20%, la nivelul de 20% sau 19% începând din 2013, a arătat Necas, adăugând că excepţie vor face medicamentele şi unele produse de bază. În cazul acestor produse, TVA va rămâne la 14%.

Pensiile nu vor mai fi indexate în intervalul 2013-2015.

Executivul mai are în plan eliminarea unor beneficii sociale, reducerea cheltuielilor administrative şi introducerea unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon, în cazul păcurii şi cărbunelui.

Impozitul pe venit va fi majorat de la 15% la 16%, iar guvernul vrea introducerea temporară a unei taxe de 31% în cazul persoanelor cu venituri mari, care va creşte la 32% în 2014 şi 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici