Cele mai multe locuri de muncă vacante în ultimul trimestru, în sănătate şi administraţie publică

Rata locurilor de muncă vacante a fost în ultimele trei luni din 2009 de 0,50%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 1,03 puncte comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, cea mai mare cerere înregistrându-se în sănătate şi asistenţă socială şi administraţie publică.

41 afișări
Imaginea articolului Cele mai multe locuri de muncă vacante în ultimul trimestru, în sănătate şi administraţie publică

Cele mai multe locuri de muncă vacante în ultimul trimestru, în sănătate şi administraţie publică (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Ca efect al crizei economice, rata locurilor de muncă vacante din România a continuat tendinţa de scădere începută în ultimul trimestru al anului 2008, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (1,48%), administraţie publică (1,09%) şi în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,95%). Cea mai mică valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în industria extractivă (0,05%), hoteluri şi restaurante (0,06%), respectiv în activităţile de tranzacţii imobiliare (0,11%).

Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (0,69%) şi de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (0,59%).

Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ al executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice - grupa majoră 1 (0,32%) şi cea de meştesugari şi lucrători calificaţi în meserii de tip artizanal, de reglare şi întreţinere a maşinilor şi instalaţiilor - grupa majoră 7 (0,36%).

În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Nord-Est (0,97%), urmată de regiunea Vest (0,60%). În regiunea Sud-Est (0,21%), respectiv Nord-Vest (0,32%) s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici