Centrala Nucleară de la Cernavodă trebuie să treacă prin evaluarea impactului de mediu

Reactorul 1 al Centralei nucleare de la Cernavodă va trebui să fie supusă evaluării de impact asupra mediului pentru prelungirea duratei de viaţă, potrivit deciziei luate de Comitetul de Implementare a Convenţiei de la Espoo, informează organizaţia Terra Mileniul III.

353 afișări
Imaginea articolului Centrala Nucleară de la Cernavodă trebuie să treacă prin evaluarea impactului de mediu

Centrala Nucleară de la Cernavodă trebuie să treacă prin evaluarea impactului de mediu (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Comitetul de Implementare a Convenţiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier s-a reunit în perioada 2 - 5 iunie şi a luat decizia ca toate centralele nucleare din Europa ce îşi depăşesc durata de viaţă să fie supuse evaluării de impact asupra mediului înainte de reînnoirea licenţelor.

Decizia vine pe fondul extinderii duratei de viaţă a reactoarelor nucleare 1 şi 2 ale centralei de la Rivne, Ucraina.

Înnoirea licenţelor permite centralelor nucleare să îşi extindă durata de viaţă de 30 de ani cu încă 10 ani.

În urma deciziei Comitetului de implementare a Convenţiei de la Espoo, 60 de reactoare nucleare ce şi-au depăşit durata de viaţă din Europa vor trebui să fie supuse evaluării de mediu, în următorii trei ani.

"Impactul asupra mediului este doar unul dintre aspectele care fac ca energia nucleară să nu reprezinte o soluţie energetică sustenabilă. Pe de altă parte, costurile ascunse ale dezafectării reactoarelor şi ale depozitării deşeurilor sunt uriaşe. Înainte de a ne gândi la prelungirea duratei de viaţă a reactoarelor existente şi la construirea unora noi, ar trebui luate în calcul soluţii cu adevărat sustenabile, precum eficienţa energetică şi energia din surse regenerabile", a spus, în acest context, Lavinia Andrei, preşedintele fundaţiei Terra Mileniul III.

Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă a intrat în exploatare în anul 1996 şi va mai funcţiona cu actuala licenţă cel mult până în anul 2026.

Potrivit Terra Milenium III, în contextul în care tot mai multe state europene intenţionează să renunţe la centralele nucleare, România caută investitori pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi pentru un nou depozit de deşeuri radioactive, ce urmează să fie construit la Saligny, cu o investiţie totală de peste 400 de milioane de euro.

Convenţia care reglementează evaluarea impactului asupra mediului în situaţia în care un anumit proiect are impact transfrontalier (Convenţia de la Espoo), a Comisiei Economice a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa, a fost semnată în 1991, la Espoo, în Finlanda, şi a intrat în vigoare în 1997. România a devenit parte a Convenţiei de la Espoo în martie 2001.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici