Cercetători români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat

  • Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi lucrează la un dispozitiv care detectează uleiurile de măsline falsificate.
  • Dispozitivul va fi brevetat şi va fi un instrument foarte util pentru persoanele care controlează calitatea alimentelor, susţin cercetătorii.
470 afișări
Imaginea articolului Cercetători români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat

Cercetători români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat

Proiectul unic în Europa este coordonat de un profesor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Ideea a plecat de la o specializare în Spania, unde cercetătorul s-a familiarizat cu funcţionarea senzorilor pentru determinarea calităţii uleiurilor de măsline. Împreună cu şase colegi şi studenţi, el vrea să construiască un dispozitiv unic pe continentul european.

„În cadrul Proiectului, ne propunem, pe de o parte, să realizăm un studiu care va include modalităţi de falsificare a uleiului de măsline, iar pe de alta, să confecţionăm un sistem/aparat de detectare a falsificării uleiurilor de măsline, bazat pe analiza biosenzorilor. Dispozitivul, unic în Europa, va fi validat la nivel de laborator şi testat pe un număr suficient de mare de mostre comerciale”, a explicat Constantin Apetrei, coordonatorul proiectului.

Aparatul la care lucrează cercetătorii va fi portabil.

„Încercăm să realizăm noi biosenzori specifici pe bază de nanobiomateriale, pentru detecţia markerilor de puritate a uleiurilor de măsline, folosind detecţia electrochimică şi optică. Biosenzorii cu caracteristicile analitice optime vor fi integraţi într-un sistem multisenzor portabil. Pentru analiza datelor provenite de la biosenzori se vor folosi o serie de variabile selectate prin intermediul unor metode de pre-procesare. Vor fi dezvoltate instrumente inteligente bazate pe metode de recunoaştere a modelului, analize multivariate, metode de clasificare, reţele neuronale artificiale, machine learning, metode de regresie”, a mai spus Apetrei.

Cercetătorul susţine că dispozitivul va fi brevetat şi va fi un instrument foarte util pentru cei care controlează calitatea alimentelor. Acesta ar putea fi folosit ca un test rapid în supermarketuri sau în instituţiile care se ocupă de protecţia consumatorilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici