Cererea de spaţii industriale şi logistică a atins anul trecut maximul istoric

Cererea de spaţii industriale şi de logistică a crescut anul trecut cu 50%, la peste 460.000 de metri pătraţi, înregistrând cel mai ridicat nivel din istoria pieţei de profil din România, informează o analiză a furnizorului de servicii imbiliare JLL Romania.

218 afișări
Imaginea articolului Cererea de spaţii industriale şi logistică a atins anul trecut maximul istoric

Cererea de spaţii industriale şi logistică a atins anul trecut maximul istoric (Imagine: Razvan Chirtita / Mediafax Arhiva Foto)

Creşterea a avut ca motor consumul, ţinând cont că 40% din cerere a venit din partea companiilor de retail şi e-commerce. Bucureştiul a contribuit cu 65% la total.

Retailerii au închiriat anul trecut spaţii logistice de aproape 186.000 de metri pătraţi, extinderea activităţii de logistică a acestora venind în contextul creşterii continue a reţelelor de magazine pe care le operează.

Companiile de logistică şi de producţie au tranzacţionat aproximativ 140.000 metri pătraţi, respectiv o treime din cererea totală, în timp ce producătorii din domeniul auto au încheiat contracte de circa 72.000 metri pătraţi.

„Cel mai probabil investiţiile străine directe vor depăşi 4 miliarde de euro în 2016 în condiţiile în care la sfârşitul lunii noiembrie au fost raportate 3,9 miliarde de euro, nivel record al ultimilor opt ani. De asemenea, consumul a crescut cu circa 10% anul trecut, alimentat de scăderea TVA şi de creşterile salariale. Toate acestea sunt elemente care au favorizat creşterea cererii la un maxim istoric pe piaţa de spaţii industriale şi de logistică”, a declarat Cristina Pop, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Un alt element pozitiv al pieţei îl reprezintă faptul că peste 340.000 de metri pătraţi, respectiv peste 70% din suprafaţa totală închiriată în 2016, reprezentă cerere nouă - contracte noi de închiriere, extinderi şi pre-închirieri, restul fiind reînnoiri de contracte şi relocări.

Structura pe regiuni a cererii plasează Bucureştiul pe prima poziţie în topul preferinţelor companiilor care au închiriat spaţii logistice şi industriale anul trecut, cu peste 300.000 metri pătraţi (65% din total). Pe poziţia a doua se află Timişoara – 74.200 metri pătraţi, aceasta fiind urmată de Cluj – circa 30.000 metri pătraţi.

România va continua să rămână atractivă pentru companii, datorită evoluţiei economice şi a consumului în special, ceea ce va duce la o cerere semnificativă din partea retailerilor, companiilor de e-commerce şi logistică şi în 2017.

„Scăderea TVA din acest an, dar şi anunţatele creşteri de salarii, vor favoriza consumul, astfel că vom vedea în continuare activitate intensă pe piaţă din partea retailerilor, firmelor de logistică şi de e-commerce. Schemele de ajutor de stat sunt esenţiale pentru a atrage investiţii şi în domeniul producţiei. Astfel în 2017 pe lângă investiţiile în zonele deja cunoscute (Vestul şi Centrul ţării), este posibil să asistăm la dezvoltarea Moldovei din punct de vedere investiţional, ţinând cont de disponibilitatea şi costul forţei de muncă”, spune Cristina Pop.

JLL este o firma specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicate domeniului imobiliar, cu venituri anuale globale de 5,4 miliarde dolari, activitate în 280 de sucursale din 80 de ţări şi circa 60.000 de angajaţi în întreaga lume.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici