Cetelem: Românii se împrumută pentru casă şi maşină. În trecut, se împrumutau pentru electrocasnice

Românii se împrumută ca să-şi renoveze casa sau să-şi cumpere o maşină, indiferent dacă este nouă sau second hand. În 2005-2007, creditele se luau pentru electrocasnice, care se plăteau timp de zece ani, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Spuză, director de marketing la Cetelem IFN SA.

1516 afișări
Imaginea articolului Cetelem: Românii se împrumută pentru casă şi maşină. În trecut, se împrumutau pentru electrocasnice

Cetelem: Românii se împrumută pentru casă şi maşină. În trecut, se împrumutau pentru electrocasnice (Imagine: Shutterstock)

„Valoarea medie a creditului de nevoi personale este de 17.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani. Perioada de cinci ani este dată de reglementările în vigoare. Probabil că, în absenţa acestora perioada s-ar extinde la şapte ani”, a precizat pentru MEDIAFAX Bogdan Spuză, director de marketing, produse, CRM şi asigurări la Cetelem IFN SA.

Acesta spune că, în anii 2005-2007, românii se împrumutau pentru a-şi cumpăra electrocasnice şi bunuri de folosinţă îndelungată, iar creditele nu erau limitate la cinci ani. „Acum, nimeni nu îşi ia un frigider care are o durată de viaţă de şapte ani cu un credit pe zece ani. Cel mai bun indicator de maturitate a pieţei este acela că durata de creditare a scăzut pentru produsele de folosinţă îndelungată”, susţine Bogdan Spuză.

Rata de aprobare a creditelor în magazin este de peste 60% şi nu există o diferenţă foarte mare faţă de situaţia din alte ţări din regiune. Rata de acceptare a Cetelem este mai mare decât a băncilor, fără ca acest lucru să influenţeze costurile de risc.

„În prezent, faţă de situaţia de acum zece ani, clientul este mult mai atent atunci când ia un credit, mult mai informat. Companiile care dau credite sunt mult mai transparente. Tehnologia s-a schimbat şi ajută foarte mult. Putem interoga Biroul de credit şi avem istoricul clientului, deschiderea ANAF care permite obţinerea unor date exacte şi rapide despre client. De exemplu, în Franţa nu există birou de credit şi nici posibilitatea de conectare la informaţiile Fiscului. Din acest punct de vedere suntem mai avansaţi decât alte ţări”, explică directorul de marketing.

Spuză afirmă că în zona de credite persoanele „media sistemului bancar a Dobânzii Anuale Efective (DAE) este de 10% pentru creditele noi”, adică tot atât cât are şi Cetelem.

„Sigur, costul creditului diferă şi în funcţie de profilul clientului şi de media împrumutului. Sistemul bancar a început să dea din ce în ce mai mult credite cu dobândă variabilă, dar noi acordăm împrumuturi doar cu dobândă fixă. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru client, fiindcă nu este influenţat de variaţia ROBOR”, conchide oficialul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici