CFR Călători va primi în acest an subvenţii de 1,05 miliarde lei, în scădere

Subvenţiile primite de CFR Călători în baza pachetului minim social vor scădea în acest la 1,05 miliarde lei (234,3 milioane euro), de la 1,22 miliarde lei în 2014, iar în ceea ce priveşte operatorii privaţi cea mai mare reducere a compensaţiilor, de 38%, va fi aplicată Regiotrans.

539 afișări
Imaginea articolului CFR Călători va primi în acest an subvenţii de 1,05 miliarde lei, în scădere

CFR Călători va primi în acest an subvenţii de 1,05 miliarde lei, în scădere (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Astfel, Regiotrans va primi în acest an o subvenţie de 142,09 milioane lei, mult sub suma încasată anul trecut, de 229,13 milioane lei.

În total, subvenţiile acordate operatorilor feroviari de călători scad în acest an de la 1,53 miliarde lei în 2014 la 1,32 miliarde lei, potrivit datelor transmise MEDIAFAX de Ministerul Transporturilor, la solicitarea agenţiei.

Transferoviar Călători SRL va primi subvenţii de 62,31 milioane lei, apropiate de cele de anul trecut, de 62,2 milioane lei.

Interregional Călători va primi de la stat finanţări de 21,91 milioane lei, în scădere faţă de cele de 24,86 milioane lei de anul trecut.

În ceea ce priveşte Softrans, care nu a primit anul trecut subvenţii, anul acesta va încasa 10,7 milioane lei.

"În conformitate cu legislaţia naţională şi europeană, compensaţia în transportul feroviar de călători se acordă nediscriminatoriu, în funcţie de doi indicatori, indicatorul tren-km şi indicatorul călător-km, în conformitate cu principiile de acordare a compensaţiei, prevăzute la art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi în conformitate cu criteriile şi condiţiile aprobate prin hotărârea de aprobare a actelor adiţionale la contractile de servicii publice încheiate cu operatorii de transport feroviar de călători", precizează Ministerul Transporturilor.

Sumele sunt asigurate de la bugetul de stat operatorilor feroviari de călători, pentru susţinerea transportului feroviar public. Fiecare operator (de stat sau privat) poate primi sumele asigurate în condiţiile realizării volumului de tren-km şi călători-km estimaţi şi asumaţi a fi realizaţi.

Astfel, pentru trenurile Interregio, suma acordată este de 48,631 lei/mia de călători-km transportaţi, în timp ce pentru trenurile Regio se acordă o subvenţie de 231,607 lei/mia de călători-km transportaţi. De asemenea, pentru numărul de tren-km propus se acordă o subvenţie de 13.818,45 lei/mia de tren-km realizaţi.

Totodată, în anul 2015 s-a constituit o rezervă de pachet minim social aferent Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" SA pentru secţiile de circulaţie neinteroperabile neînchiriate (8,64 milioane lei), şi o rezervă pe secţiile de circulaţie neinteroperabile închiriate dar neoperate la data stabilirii cuantumului compensaţiei (18,31 milioane lei), ca urmare a ridicării licenţei de siguranţă unui operator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici