China a avut anul trecut cea mai lentă creştere economică din ultimii 13 ani, de 7,8%

Economia Chinei a înregistrat anul trecut o creştere economică de 7,8%, cea mai lentă începând din 1999, în urma crizei globale şi a unei campanii interne de temperare a pieţei imobiliare, însă avansul din ultimul trimestru din 2012 s-a situat peste aşteptările analiştilor.

194 afișări
Imaginea articolului China a avut anul trecut cea mai lentă creştere economică din ultimii 13 ani, de 7,8%

China a avut anul trecut cea mai lentă creştere economică din ultimii 13 ani, de 7,8% 8Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evoluţia din trimestrul al patrulea, când PIB a urcat cu 7,9% şi a întrerupt o serie de şapte trimestre de încetinire, va susţine un avans economic mai puternic în acest an, consideră analiştii, potrivit Financial Times.

"Pe ansamblu, economia se stabilizează", se arată într-un comunicat al biroului naţional de statistică.

Revenirea a fost sprijinită de suplimentarea cheltuielilor guvernamentale, demarată la mijlocul anului trecut, când politicienii chinezi au început să-şi facă griji privind încetinirea economiei. Programul nu s-a comparat cu fondurile masive pompate de China în economie după declanşarea crizei mondiale în 2008, dar a accelerat aprobarea unor investiţii în infrastructură, precum căi ferate şi drumuri.

Relaxarea politicii monetare de către banca centrală, inclusiv două reduceri ale dobânzii de politică monetară, a influenţat pozitiv economia şi a ajutat stabilizarea sectorului imobiliar, responsabil de peste 10% din PIB.

Exporturile s-au stabilizat, de asemenea, la sfârşitul anului, economia chineză înregistrând surplus comercial, ceea ce a alimentat evoluţia pozitivă a PIB.

În pofida revenirii economice, persistă îngrijorări privind durabilitatea procesului, notează Financial Times. China a început să încetinească în a doua jumătate a anului trecut, în contextul încercărilor de a reechilibra economia şi de a reduce dependenţa de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici