China a avut la trei luni deficit comercial, pentru prima dată în ultimii şapte ani

China a înregistrat la începutul acestui an primul deficit comercial trimestrial din ultimii şapte ani, din cauza creşterii preţurilor materiilor prime importate, în pofida excedentului mare din martie.

29 afișări
Imaginea articolului China a avut la trei luni deficit comercial, pentru prima dată în ultimii şapte ani

China a avut la trei luni deficit comercial, pentru prima dată în ultimii şapte ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru primul trimestru, balanţa comercială afişează un deficit de 1,02 miliarde de dolari. Exporturile au crescut în această perioadă cu 26,5%, iar importurile au avansat cu 32,6%.

"Cererea din China este puternică, iar preţurile materiilor prime sunt în prezent ridicate. Situaţia actuală a balanţei comerciale nu va persista deoarece în al doilea semestru exporturile vor creşte, probabil", a afirmat Wang Tao, analist la UBS.

Deficitul comercial din primul trimestru se explică prin creşterea puternică a exporturilor, potrivit Administraţiei Generale a Vămilor din China.

"Valoarea importurilor a atins nivelul record de peste 400 de miliarde de dolari", subliniază instituţia într-un comunicat.

În luna martie, balanţa comericală a indicat un excedent de 140 de milioane de dolari, după un deficit de 7,3 miliarde de dolari în februarie, primul după opt luni consecutive. În ianuarie, China a înregistrat un excedent comercial de 6,45 de miliarde de dolari, cu 50% mai redus decât cel din luna anterioară.

Exporturile au avansat cu 35,8% în martie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 27,3%.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, apreciază că Beijingul nu are altă posibilitate decât să se bazeze mai mult pe piaţa internă din cauza reducerii cererii în Europa şi Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici