China a coborât dobânda de politică monetară pentru prima dată din 2008, pentru a stimula economia

Banca centrală a Chinei a coborât dobânda de politică monetară pentru prima dată din 2008, pentru a stimula creşterea economică pe fondul scăderii cererii din zona euro, decizia contribuind la creşterea burselor europene şi a indicilor futures pentru pieţele din SUA şi Asia.

157 afișări
Imaginea articolului China a coborât dobânda de politică monetară pentru prima dată din 2008, pentru a stimula economia

China a coborât dobânda de politică monetară pentru prima dată din 2008, pentru a stimula economia (Imagine: www.pbc.gov.cn)

Banca Populară a Chinei a coborât dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 6,31%, cu efect din 8 iunie, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul instituţiei.

Decizia semnalează îngrijorarea autorităţilor chineze privind impactul costurilor de finanţare asupra cheltuielilor companiilor şi creşterii economice, notează Bloomberg.

Consiliul de Stat de la Beijing avertiza, în luna mai, că riscurile la adresa creşterii sunt tot mai intense, după ce trei oficiali de la banca centrală au declarat că cele mai mari bănci chineze ar putea rata ţintele de creditare pentru prima dată în ultimii şapte ani, din cauza cererii reduse.

Majoritatea economiştilor anticipau că banca centrală de la Beijing nu va coborî dobânda cheie în acest an, optând pentru scăderea rezervelor minime obligatorii în sprijinul creditării.

Ultima modificare a dobânzii de politică monetară a Chinei a fost operată în iulie 2011, când rata a fost ridicată cu 0,25 puncte, la 6,56%.

Instituţia a redus de asemenea, joi, rata pentru depozitele pe un an de la 3,5% la 3,25%.

Banca centrală a Chinei a coborât ultima dată dobânda cheie în 2008, odată cu lansarea programului guvernamental de stimulare economică de 4.000 miliarde yuani (586 miliarde de dolari), menit să combată impactul crizei financiare mondiale. Dobânda a fost apoi ridicată cu 0,25 puncte în iulie 2011 şi a rămas neschimbată de atunci.

Instituţia a redus de asemnea rezervele minime obligatorii în trei rânduri în noiembrie 2011, apoi în februarie şi mai 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici