China a depăşit Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume

China, care şi-a clădit succesul economic pe forţa de muncă ieftină, a depăşit anul trecut Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume, orientarea companiilor către tehnologie fiind determinată de creşterea salariilor şi de concurenţa puternică a altor ţări emergente.

419 afișări
Imaginea articolului China a depăşit Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume

China a depăşit Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Companiile din China au cumpărat anul trecut unul din cinci roboţi industriali vânduţi la nivel global, depăşind astfel Japonia, recunoscută timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate în producţie, scrie cotidianul Financial Times.

China a cumpărat 36.560 de roboţi industriali, în creştere cu aproape 60% faţă de anul 2012, arată datele Federaţiei Internaţionale de Robotică, organizaţie a industriei de profil, cu sediul în Germania.

Japonia a cumpărat 26.015 roboţi anul trecut, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de Statele Unite cu 23.679.

"China este piaţa de roboţi industriali cu cea mai rapidă creştere. În câţiva ani, piaţa din China va fi semnificativ mai mare decât cele de pe locurile al doilea şi al treilea", a declarat Per Vegard Nerseth, şeful diviziei de robotică a producătorului elveţian de echipamente electrice şi industriale ABB.

Vânzările de roboţi către China au crescut, în medie, cu 36% în fiecare an în perioada 2008-2013, potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Robotică.

Potenţialul pentru viitor este, de asemenea, uriaş, întrucât în 2012 China avea 23 de roboţi la fiecare 10.000 de angajaţi în industria prelucrătoare, faţă de 396 în Coreea de Sud.

Cererea din China este susţinută în principal de companiile multinaţionale, mai ales de cele din industria auto. Companiile care produc în China autovehicule şi componente auto generează circa 60% din cererea de roboţi, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Solidiance.

"Multe dintre companiile din China ar prefera în continuare ca cineva să-şi rupă spatele încercând să ridice o cutie grea, în loc să plăteasacă pentru un stivuitor scump", a declarat Pilar Dieter, şeful diviziei pentru Asia Pacific a firmei Solidiance.

Avansul tehnologic face roboţii mai flexibili, precişi şi autonomi, ceea ce permite utilizarea acestora pentru tot mai multe sarcini în procesele de producţie.

Marii producători de roboţi industriali, precum ABB - Elveţia, Fanuc - Japonia şi Kuka - Germania, au alocat resurse semnificative pieţei chineze, pentru a încerca să profite de cererea ridicată.

"Producţia de roboţi este dominată de japonezi în prezent", a declarat Pilar Dieter, estimând că şase companii nipone acoperă circa jumătate din piaţa chineză. În comparaţie cei mai mari patru producători din China au împreună doar 5% din piaţă.

În timp ce China este cea mai mare piaţă pentru vânzarea de roboţi industriali, Japonia are, de departe, cel mai mare număr de roboţi utilizaţi în industrie, cu peste 310.000 în 2012, comparativ cu 96.000 în China şi 168.000 în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici