China anticipează o recesiune mondială de lungă durată. Cele mai pesimiste estimări făcute vreodată de un oficial chinez despre economie

La nivel mondial va avea loc cu certitudine o recesiune de lungă durată, iar China trebuie să se concentreze pe problemele interne, a declarat duminică vicepremierul chinez Wang Qishan.

4398 afișări
Imaginea articolului China anticipează o recesiune mondială de lungă durată. Cele mai pesimiste estimări făcute vreodată de un oficial chinez despre economie

China anticipează o recesiune mondială de lungă durată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Singurul lucru de care putem fi siguri, într-o mulţime de incertitudini, este că recesiunea mondială provocată de criza financiară internaţională va fi cronică", a afirmat Wang, citat de agenţia chineză Xinhua.

Comentariile lui Wang sunt cele mai pesimiste estimări făcute vreodată de un oficial chinez despre economia mondială, iar îngrijorarea autorităţilor de la Beijing referitoare la înrăutăţirea mediului economic mondial s-ar putea transpune într-o politică de susţinere a dezvoltării interne.

La sfârşitul lui 2008, China a lansat un program masiv de stimulare economică, în valoare de 4.000 de miliarde de yuani (650 miliarde dolari), pentru a evita impactul crizei financiare mondiale.

Wang nu a vorbit despre vreo modificare majoră de strategie, dar a reiterat că băncile trebuie să fie mai flexibile în privinţa creditării sectorului agricol şi a firmelor mici.

"În privinţa ţării noastre, care depinde mult de exporturi, trebuie să vedem clar situaţia şi să ne rezolvăm propriile probleme", a spus Wang.

Banca centrală a Chinei, care face uneori raportări lui Wang, răspunzător de sectorul financiar, a anunţat săptămâna trecută că este pregătită să regleze politica monetară, dacă este nevoie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici