China se pregăteşte pentru ieşirea Greciei din zona euro

Guvernul chinez pregăteşte o strategie pentru eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro, încercând să evite o nouă recesiune globală, a declarat un oficial de la Beijing pentru ziarul China Daily, preluat de MarketWatch.

485 afișări
Imaginea articolului China se pregăteşte pentru ieşirea Greciei din zona euro

China se pregăteşte pentru ieşirea Greciei din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul pregăteşte planuri pentru cel mai pesimist scenariu, în care Grecia ar părăsi zona euro în acest an", a afirmat oficialul chinez.

Planul vizează atenuarea impactului ieşirii Greciei din zona euro asupra cursului valutar, fluxurilor de capital şi schimburilor comerciale, potrivit altor surse apropiate situaţiei, care au precizat că strategia este elaborată de ministerele Finanţelor şi Comerţului.

Grecii merg la urne pe 17 iunie pentru o nouă rundă a alegerilor parlamentare, după ce scrutinul din 6 mai nu a rezultat în stabilirea unei coaliţii de guvernare.

Partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite cu UE, FMI şi BCE au înregistrat scoruri importante la începutul lunii mai, antrenând temerile că Grecia ar putea abandona acordul de finanţare externă, ceea ce poate conduce la faliment şi plecarea din zona euro.

Creşterea economică a Chinei a încetinit în ultimele trimestre, afectată de scăderea cererii din Europa, principala piaţă de desfacere a industriei chineze.

Economia zonei euro a evitat la limită recesiunea în primul trimestru, afectată de măsurile de austeritate şi de accesul dificil la credit, presiunile din sistemul bancar amintind de perioada falimentului Lehman Brothers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici