China şi-ar putea testa moneda sa digitală în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

China încearcă să facă posibilă folosirea monedei sale digitale pentru sportivii şi vizitatorii străini în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, a declarat un oficial de top al băncii centrale, citat de CNBC.

450 afișări
Imaginea articolului China şi-ar putea testa moneda sa digitală în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

China şi-ar putea testa moneda sa digitală în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

Acesta ar putea fi primul test pentru moneda digitală chineză cu utilizatori internaţionali.

Li Bo, viceguvernator al Băncii Populare a Chinei (PBOC), a mai spus că obiectivul yuanului digital sau e-CNY (yuanul chinez electronic) nu este de a înlocui dolarul SUA pe scena internaţională.

PBOC a început testarea yuanului digital în 2014 şi a lansat recent o serie de proiecte pilot locale, care permit locuitorilor oraşelor, inclusiv Shenzhen şi Beijing, să testeze moneda cu comercianţii cu amănuntul. E-CNY vizează înlocuirea numerarului şi a monedelor aflate în circulaţie şi creşterea plăţilor fără numerar în China. Nu este o criptomonedă şi nu este concepută ca bitcoin.

"Pentru viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing, am încercat să facem e-CNY disponibilă nu numai utilizatorilor interni, ci şi sportivilor internaţionali şi vizitatorilor similari", a spus Li în cadrul unui panel moderat de CNBC la Forumul Boao pentru Asia.

Li a spus că banca centrală chineză va include „mai multe scenarii şi mai multe oraşe” pentru a testa yuanul digital.

Guvernatorul adjunct a spus că nu există încă un program pentru lansarea la nivel naţional a yuanului digital, dar că PBOC trebuie să îşi extindă domeniul de aplicare al proiectelor sale pilot şi să „consolideze” infrastructura tehnologică care stă la baza monedei digitale.

Diferenţi comentatori au sugerat că yuanul digital al Chinei ar putea fi o modalitate de a internaţionaliza renminbi şi, de asemenea, de a ataca poziţia dolarului SUA ca monedă de rezervă a lumii. O mare parte din comerţul internaţional are loc în dolari SUA.

Dar Li a reiterat faptul că PBOC este axat pe utilizarea internă a monedei digitale.

„Pentru internaţionalizarea renminbi, am spus de multe ori că este un proces natural şi că obiectivul nostru nu este să înlocuim dolarul SUA sau orice altă monedă internaţională”, a spus Li. „Cred că obiectivul nostru este să permitem pieţei să aleagă şi să faciliteze comerţul şi investiţiile internaţionale.”

Cu toate acestea, PBOC lucrează cu alte bănci centrale - inclusiv cu cele din Thailanda, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong - pentru a explora utilizarea yuanului digital în comerţul transfrontalier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici