Chiriţoiu: Dacă Romsilva va abuza de poziţia ei importantă pe piaţă, avem pârghia legală să intervenim

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că a recomandat Romsilva ca la valorificarea masei lemnoase să înceapă licitaţiile de la preţul minim din anul anterior şi a adăugat că, dacă Regia va abuza de poziţia ei importantă pe piaţă, există pârghii legale de a interveni.

503 afișări
Imaginea articolului Chiriţoiu: Dacă Romsilva va abuza de poziţia ei importantă pe piaţă, avem pârghia legală să intervenim

Chiriţoiu: Dacă Romsilva va abuza de poziţia ei importantă pe piaţă, avem pârghia legală să intervenim (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Bogdan Chiriţoiu a afirmat, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că în analiza preliminară asupra industriei lemnului, lansată anul trecut, a ”reproşat” Romsilva că multe din vânzările de lemn se făceau prin negociere directă cu o singură companie, că nu se fac destule licitaţii la Regia Naţională a Pădurilor şi că ”nu este destulă concurenţă” în achiziţia de lemn.

De asemenea, Chiriţoiu a recomandat Romsilva să înceapă licitaţiile de la preţul minim din anul anterior şi nu de la preţul mediu, acuzând-o de ”exces de zel” şi de interpretarea ”exagerată” a prevederilor legale.

”Poate dintr-un anumit exces de zel făcut la nivelul Romsilva, ei au interpretat prevederile din HG care spun că se vinde la licitaţie şi în condiţii de piaţă, ei au spus că preţul de pornire la licitaţie trebuie să fie media din anul anterior. Deci, mă uit cât a fost media pentru categoria lemnoasă respectivă, care a fost media preţului anul trecut şi la licitaţie pornesc de la acest preţ. Asta mi se pare o interpretare exagerată a prevederilor legale, pentru că HG spune doar că trebuie să vândă în condiţii de piaţă. Piaţa nu creşte veşnic, piaţa poate să o ia şi în sus, poate să o ia şi în jos, uitaţi-vă la preţul petrolului. Deci nu e vreo lege a naturii care spune că preţurile trebuie să meargă veşnic în sus”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a afirmat că înţelege protestele din industrie şi nemulţumirea agenţilor economici care reclamă creşterea continuă a preţului de pornire la licitaţii, recomandând Romsilva să pornească de la preţul minim, chiar ”de la zero”, pentru că ”prin concurenţa dintre companii, preţul s-ar stabili la nivelul de piaţă”.

”Eu înţeleg că celor de la Romsilva le e frică că ar putea să apară înţelegeri între participanţii la licitaţii şi să se adjudece la un preţ prea scăzut masa lemnoasă şi de asta insistă să aibă un preţ de pornire destul de ridicat. OK, atunci le-am oferit şi această variantă, le-am spus să ia ca preţ de pornire preţul minim de anul trecut şi de la el urcaţi, se bat companiile şi ajung unde Dumnezeu vor ajunge”, a mai spus Chiriţoiu.

În opinia acestuia, criza generată de conflictul dintre Romsilva şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care se acuză reciproc de situaţia creată pe piaţa lemnului, este ”exagerată” şi ar putea fi rezolvată cu ”bunăvoinţă şi curaj”.

”Nu ştiu toate detaliile conflictului între Romsilva şi Minister. Cred că cu un pic de bunăvoinţă şi cu o citire deschisă la minte a legii şi poate cu un anumit curaj de a-ţi asuma funcţia în care eşti, cu riscurile pe care le implică, cred că lucrurile ar putea fi rezolvate. Deci, cred că e o criză exagerată în momentul de faţă, dacă ne referim strict la procedura prin care Romsilva vinde lemn”, a apreciat Bogdan Chiriţoiu.

El a atenţionat că analiza Consiliului Concurenţei continuă ”în toate direcţiile” şi a sfătuit Romsilva să nu abuzeze de ”poziţia ei importantă pe piaţă”, pentru că instituţia pe care o conduce dispune de ”pârghia legală” ca să intervină.

”Am sfătuit Romsilva să vândă prin licitaţie, să obţină un preţ corect pentru stat. Dacă cumva Romsilva va abuza de poziţia ei importantă pe piaţă, pentru că are jumătate de piaţă, acolo avem pârghia legală să intervenim împotriva Romsilva. În acelaşi timp, dacă vom identifica dovezi de carteluri, de înţelegeri între firmele care achiziţionează lemnul, le vom sancţiona şi pe acestea. Deci, continuăm analiza, dar ne uităm şi spre Romsilva ce face şi ne uităm şi spre firmele participante la licitaţie. Şi, din punct de vedere al legii concurenţei, există riscuri şi pentru unii şi pentru alţii. În cazul Romsilva, un risc de abuz de poziţie dominantă, în cazul firmelor participante la licitaţie, inclusiv discuţiile publice referitoare la boicoturi şi aşa mai departe, există un risc foarte serios să încheie o înţelegere ilegală, pentru care îi putem sancţiona”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

O delegaţie a Consiliului Concurenţei, condusă de preşedintele Bogdan Chiriţoiu, se află în judeţul Harghita, unde are programate întâlniri cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a afla problemele cu care aceştia se confruntă pe plan local.

Un accent deosebit va fi pus pe mijloacele de prevenire la care pot face apel companiile pentru a evita încălcarea Legii Concurenţei şi, implicit, sancţionarea din partea Consiliului Concurenţei.

În discuţiile cu autorităţile locale, vor fi abordate subiecte precum tipurile de ajutor de stat care pot fi acordate şi mijloacele de identificare, de către autorităţile contractante, a înţelegerilor anticoncurenţiale între companiile participante la licitaţiile publice.

Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului au protestat marţi, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Romsilva au precizat că preţurile de pornire, ca şi cele de adjudecare de la licitaţiile organizate la sfârşitul anului trecut nu au crescut faţă de cele din 2015.

Într-un comunicat dat la sfârşitul anului trecut, după ce reprezentanţii industriei şi-au arătat nemulţumirea, Romsilva precizează că "nivelul de piaţă al preţurilor de referinţă nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP - Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare preţurile pe care piaţa le-a format (preţurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producţie 2015".

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanţii ministerului mai spuneau că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă şi a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare preţurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, aşa cum se susţine în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preţurilor de referinţă pe specii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici