Chiriţoiu: Negociem cu CE un plan de restructurare la Complexul Hunedoara, cu restrângerea activităţii

Consiliul Concurenţei speră să convingă Comisia Europeană că Oltchim a făcut progrese suficiente pentru a putea fi vândut, iar în ceea ce priveşte Complexul Hunedoara negociază cu CE un plan de restructurare care prevede restrângerea activităţii, potrivit preşedintelui autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.

518 afișări
Imaginea articolului Chiriţoiu: Negociem cu CE un plan de restructurare la Complexul Hunedoara, cu restrângerea activităţii

"Complexul Energetic Hunedoara a primit un ajutor de urgenţă. În schimbul acestui ajutor de urgenţă, Guvernul trebuie să notifice Comisiei Europene un plan de restructurare. Aici iarăşi suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru a contura acest plan care va reduce substanţial activitatea complexului sau dimensiunea complexului, va rămâne mult mai mic. Dar va fi un complex funcţional, va putea să stea pe picioarele lui în condiţii de piaţă. E şi în insolvenţă de câteva luni şi mergem, ca şi în cazul Oltchimului, în paralel, derulăm în paralel procedurile naţionale ale legii insolvenţei cu investigaţiile Comisiei Europene", a declarat luni preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că planul de restructurare este pregătit de ISPE.

"De când s-a acordat ajutorul de salvare, Comisia a impus condiţia separării minelor de partea de producţia de electricitate. Marea majoritate a salariaţilor se află în zona de minerit, şi aici vor fi două discuţii. Una: ce se întâmplă cu cele patru mine şi, în al doilea rând, ce se întâmplă pe partea de producţie de electricitate, unde avem în momentul de faţă formal şapte grupuri, dar nu funcţionează toate. Şi mai avem şi pareta de distribuţie energie termică", a menţionat Chiriţoiu.

Acesta a vorbit de progrese în cazul combinatului chimic Oltchim.

"Pe ajutorul de stat, ne-am îndeplinit obligaţiile legate de condiţionalitatea ex-ante (condiţionalitatea pe care România trebuie să o îndeplinească înainte de a putea accesa fondurile structurile pe noua perspectivă bugetară, n.r.). Noi eram responsabili de două dintre aceste condiţii - pregătirea funcţionarilor publici, împreună cu ANFP, şi realizarea unei baze de date a tuturor ajutoarele de stat în acest an. Şi la 1 ianuarie a început să funcţioneze Registrul Ajutoarelor de stat, realizat pe baza unui proiect cu fionduri structurale. Cazurile sunt cele pe care le ştiţi, am companiile cu care ne luptam în alţi ani, cu astea ne-am luptat şi anul trecut. Am văzut progrese pe zona Oltchim, e o firmă în insolvenţă a cărei perspectivă i s-a îmbunătăţit. Dialogul e intensificat cu Comisia Europeană pe aceste cazuri. Sperăm să convingem Comisia Europeană în cursul acestui an că la Oltchim s-au făcut progrese suficiente, compania s-a restructurat şi că este viabilă, să o putem vinde unui operator privat", a declarat şeful autorităţii de concurenţă.

Preşedintele Consiliului Concurenţei afirmă totodată că speră să vadă progrese şi la CFR Marfă. Compania a trecut deja printr-o restructurare, dar continuă să înregistreze pierderi. În plus, în urmă cu doi ani, companiei i-au fost şterse datorii, cu condiţia privatizării, privatizarea însă a eşuat.

"Va trebui să găsim o soluţie compatibilă cu legislaţia europeană", spune Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte Poşta Română, autoritatea de concurenţă a început deja discuţii la nivelul CE, în vederea privatizării, situaţia companiei fiind analizată în prezent de oficialii europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici