Video Chiriţoiu: Noua lege a concurenţei va avea ca efect finalizarea mai rapidă a investigaţiilor

Noua lege a concurenţei va ajuta Consiliul Concurenţei să finalizeze mai rapid investigaţiile, a declarat joi, la conferinţa "Mediafax Talks about Competition", preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

232 afișări

El a dat ca exemplu de modificare favorabilă soluţionării mai rapide a situaţiilor anticoncurenţiale este reducerea cuantumului amenzii între 10% şi 30% pentru firmele care recunosc fapta.

"Dacă firmele recunosc fapta şi aduc dovezi suplimentare, noi îi atragem prin reducerea amenzii, iar ei ne ajută pe noi să economisim timpul acordat investigaţiei", a afirmat preşeditele Consiliului Concurenţei.

El a adăugat că firmele care vor cere clemenţă vor primi o amendă minimă, iar nivelul maxim al sancţiunii va fi aplicat în cazurile de abuz de putere.

Chiriţoiu a spus că se aşteaptă ca termenul de soluţionare a investigaţiilor să scadă de la doi ani la câteva luni.

"Legea ne ajută să ne ocupăm de cazurile mai complicate şi astfel impactul va fi mai mare în economie. În loc să aşteptăm doi ani pentru o investigaţie şi eventual alţi trei în instanţă, putem ajunge la un termen de câteva luni pentru soluţionare", a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei are 70 de investigaţii deschise, din care Chiriţoiu estimează că vor fi soluţionate 30 în acest an.

"Din cele 30, avem 12 investigaţii care sunt mai vechi de trei ani şi acestea reprezintă prioritatea noastră. Primul caz pe care dorim să îl soluţionăm este o investigaţie pe piaţa combustibililor. O altă investigaţie vizează piaţa financiară", a arătat şeful Consiliului Concurenţei.

Potrivit lui Chiriţoiu, investigaţiile pe piaţa combustibililor şi pe cea bancară vor fi finalizate în această vară, urmând ca în toamnă rezultatele să fie făcute publice.

Joi a intrat în vigoare noua lege a Concurenţei, printre care cele importante modificări fiind cele legate de concertările economice, amenzile aplicate, interzicerea de către Guvern a preluărilor dacă CSAT vede riscuri pentru siguranţa naţională, precum şi cercetarea de către Parchet a infracţiunilor privind concurenţa fără sesizare de la Consiliul Concurenţei.

Potrivit noii legi, dacă o firmă recunoaşte, în mod expres, săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale, iar acolo unde este cazul propune remedii care conduc la înlăturarea faptei, aceasta va fi reţinută ca şi circumstanţă atenuantă specială sub forma colaborării şi va determina o diminuare a amenzii cu un procent cuprins între 10% - 30% din nivelul de bază.

Această prevedere de reducere a amenzii este diferită de prezentarea voluntară de probe care face obiectul "politicii de clemenţă".

Potrivit raportului anual, autoritatea din domeniul concurenţei a declanşat 23 de investigaţii în 2010, faţă de 27 în anul anterior, şi a finalizat 18 investigaţii, comparativ cu doar şase în 2009.

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi în valoare totală de 132,5 milioane lei (31,5 milioane euro), comparativ cu doar 8,7 milioane lei (2,3 milioane euro) în 2009, .

În 2010, Consiliul a sancţionat 49 de firme şi o asociaţie - CECCAR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici