Christine Lagarde, criticată pentru un atac confuz şi nechibzuit la băncile din UE

Mai mulţi oficiali europeni au criticat-o pe Christine Lagarde, director general al FMI şi fost ministru de finanţe al Franţei, pentru "un atac confuz şi nechibzuit" asupra băncilor europene după comentariile acesteia de la conferinţa anuală a Federal Reserve, transmite Financial Times (FT).

265 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde, criticată pentru un atac confuz şi nechibzuit la băncile din UE

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lagarde a declarat, în timpul discursului susţinut la conferinţa anuală a Fed de la Jackson Hole, Wyoming, că băncile europene aflate în situaţii dificile au nevoie "urgentă" de recapitalizare, iar sprijinirea acestor instituţii de credit este cheia pentru "tăierea lanţurilor de contagiune" din zona euro.

Oficialii europeni consideră însă că, prin aceste declaraţii, Lagarde a demonstrat că nu înţelege dificultăţile actuale ale băncilor europene.

"Problema cheie este finanţarea. Băncile din unele ţări au avut probleme în ultimele săptămâni să obţină lichiditate, iar presiunea se va acumula. Să vorbeşti despre capital este un mesaj confuz. Toată lumea - politicieni, autorităţi de reglementare, alţi oficiali - este foarte îngrijorată", a afirmat pentru FT un oficial al unei bănci centrale.

Oficialii citaţi, îngrijoraţi că afirmaţiile lui Lagarde vor induce şi mai multă teamă pe pieţele financiare, au afirmat că îi vor cere acesteia să-şi clarifice comentariile.

Politicienii şi agenţiile de reglementare din Europa încearcă să pună la punct un plan care să calmeze temerile investitorilor privind expunerea băncilor pe datoriile de stat din sudul zonei euro.

Testele de stres derulate în Europa de autorităţile UE nu au aplanat tensiunile din pieţele financiare privind capacitatea băncilor de a rezista intrării în incapacitate de plată a unui guvern european sau unei deteriorări severe a portofoliilor de credit din regiune.

"Trebuie să rupem legătura dintre suverane şi bănci, în special în Spania şi Italia", a afirmat pentru FT un reprezentant al unei agenţii de reglementare.

Aluzia făcută de Lagarde în weekend către folosirea Fondului European de Stabilitate Financiară pentru recapitalizarea forţată a băncilor este de asemenea considerată drept neinspirată de către unii oficiali, care cred că fondul ar fi mai bine utilizat pentru îmbunătăţirea lichidităţii din sistem.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a respins în discursul susţinut la Jackson Hole posibilitatea unui deficit de lichiditate în Europa, afirmând că măsurile de combatere a crizei financiare previn un astfel de scenariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici