Cine l-ar putea înlocui pe Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI. Vezi aici posibile variante

Cursa pentru succesiune la şefia FMI se dă între Europa şi marile economii emergente, iar lista de potenţiali candidaţi cuprinde figuri importante, de la oficiali francezi şi olandezi la personalităţi din Singapore, Turcia, India sau Africa de Sud, potrivit unei analize Bloomberg.

605 afișări
Imaginea articolului Cine l-ar putea înlocui pe Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI. Vezi aici posibile variante

Cine l-ar putea înlocui pe Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI. Vezi aici posibile variante

Demisia lui Dominique Strauss-Kahn în urma arestării sale la New York pentru acuzaţii de tentativă de viol lasă un gol greu de umplut la vârful FMI. El mai avea aproape un an şi jumătate din mandatul de cinci ani la conducerea FMI şi s-ar fi retras probabil anul viitor pentru a candida la preşedinţia Franţei din partea Partidului Socialist.

Fostul ministru de finanţe francez a reuşit, în cei trei ani de mandat, să ajute instituţia să-şi redobândească relevanţa pe scena globală, a crescut valoarea împrumuturilor de urgenţă aprobate de Fond de la 58,7 milioane de dolari în 2006 la peste 91 de miliarde de dolari anul trecut şi, nu în ultimul rând, a obţinut de la G20 triplarea resurselor financiare ale FMI, iar Grupul a acordat creditorului de la Washington numeroase noi prerogative în vederea evitării unor noi crize financiare şi economice.

În plus, Strauss-Kahn a fost un un personaj central pentru eforturile de soluţionare a crizei datoriilor de stat din zona euro care a început anul trecut în Grecia, promiţând să contribuie cu o treime la viitoarele eforturi de bailout ale UE. FMI este deja implicat în acorduri cu Grecia şi Irlanda şi urmează să semneze un program cu Portugalia.

Sub conducerea lui Strauss-Kahn, FMI a aprobat un plan care va propulsa China pe poziţia a treia ca influenţă în organizaţia de 187 de ţări şi va slăbi puterea Europei în favoarea marilor economii emergente.

Strauss-Kahn a cedat joi presiunilor internaţionale şi a demisionat cu efect imediat. Fostul şef al FMI, cu pretenţii la preşedinţia Franţei în 2012, este în arest la New York de la sfârşitul săptămânii trecute, fiind acuzat de tentativă de viol. El neagă toate acuzaţiile.

Fondul Monetar Internaţional a fost condus, încă de la înfiinţarea instituţiei în 1945, de directori generali din Europa. Oficialităţile europene încearcă, de la începutul acestei săptămâni, să păstreze tradiţia şi să instaleze la şefia instituţiei propriul candidat.

De cealaltă parte, marile economii emergente vor ca selectarea directorului general al FMI să reflecte puterea şi influenţa câştigate în ultimii ani de ţări precum China sau India, care au devenit motoarele creşterii economice globale după cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii.

Niciunul dintre cele două grupuri nu a reuşit însă, până acum, să se ralieze în spatele unui candidat unic.

Cel mai des vehiculat nume în presa internaţională este tot o personalitate franceză, ministrul economiei şi finanţelor Christine Lagarde, susţinută deschis de ministrul suedez al finanţelor Anders Borg. Totodată, guvernatorul băncii centrale a Olandei, Nout Wellink, a sugerat candidatura preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, de asemenea francez şi superiorul lui Wellink în ierarhia BCE.

Africa de Sud şi Rusia au arătat miercuri că următorul şef al FMI ar trebui să vină dintr-un stat cu economie emergentă.

Ministrul sud-african al finanţelor, Pravin Gordhan, l-a indicat pe Trevor Manuel, şeful Comisiei Naţionale de Planificare, drept un candidat "foarte respectat în lume".

Vicepreşedintele băncii centrale a Rusiei, Serghei Şvetsov, a declarat că o personalitate dintr-o economie emergentă ar trebui să beneficieze de şansa de a conduce FMI pentru a reflecta mai bine rolul acestor ţări în economia globală.

Guvernatorul băncii centrale din Coreea de Sud a făcut comentarii similare înainte de anunţarea demisiei lui Strauss-Kahn.

Morris Goldstein, membru academic la Peterson Institute for International Economics şi fost oficial FMI, timp de 24 de ani, a afirmat acum câteva zile că printre potenţialii candidaţi din partea economiilor emergente s-ar putea număra ministrul finanţelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, fostul ministrul al economiei din Turcia, Kemal Dervis, şi Montek Singh Ahluwalia, un important consilier pe probleme de economie al premierului indian.

La rândul său, ministrul turc al finanţelor Mehmet Simsek a declarat că nu vede niciun motiv pentru care nu ar putea îndeplini rolul de director general al FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici