Cionga: Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist". Cu sau fără mine, probleme rămân

Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist", a declarat directorul general al BVB, Victor Cionga, după decizia de revocare din funcţie adoptată de către Consiliul de Administratori, arătând că problemele grupului BVB şi pieţei de capital rămân, cu sau fără el.

244 afișări
Imaginea articolului Cionga: Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist". Cu sau fără mine, probleme rămân

Cionga: Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face "heirupist". Cu sau fără mine, probleme rămân (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)

"Respect decizia Consiliului Bursei şi sunt gata să asigur tranziţia conform contractului. Nu am primit încă nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele majore pe care timp de şase luni nu le-aş fi îndeplinit. Ceea ce pot să spun, însă, este că restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face heirupist. Vorbim aici nu doar de viitorul unei companii ci şi de viaţa unor oameni, angajaţi ai acesteia. Cine îşi imaginează, mai ales în contextul economic actual, că se poate juca cu asta sărind etapele unei analize serioase dovedeşte că nu este un leader şi manager responsabil", a declarat Cionga.

BVB a anunţat vineri că directorul general a fost revocat din funcţie, confirmând astfel informaţiile furnizate de MEDIAFAX. Potrivit unui comunicat al bursei, administratorii companiei apreciază că restructurarea operatorului pieţei de capital nu a înregistrat un progres suficient de rapid.

Cionga a menţionat că a apelat la consilieri şi firme de consultanţă şi de avocatură externe din două motive.

"Aveam nevoie de profesionişti de încredere - presa a fost şi este plină de scurgeri de informaţii din Bursa de Valori, ceea ce este anormal. Totodată, aceşti profesionişti - şi vorbim aici atât de oameni cu o excelentă reputaţie profesională cât şi de firme de renume - au acoperit o lipsă de expertiză pe care am constatat-o în BVB, lucru asupra căruia am informat CA-ul", a spus Cionga.

El consideră că este necesară o restructurare la nivelul întregului grup, făcută "ca la carte".

"Cu sau fară Cionga, problemele grupului BVB si ale pieţei de capital rămân, iar o restructurare la nivelul intregului grup, făcută «ca la carte», este absolut necesară, dincolo de orgolii personale, tradiţii istorice şi interese pe termen scurt", a conchis directorul general al BVB.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, pentru revocarea lui Cionga au votat cinci din cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie.

"Eu i-aş mai fi acordat câteva luni domnului Cionga să continue ceea ce a început (procesul de restructurare, n.r)", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CA al BVB, Lucian Anghel.

Cionga va rămâne la conducerea executivă a Bursei pentru încă două luni, pentru a se asigura o tranziţie cât mai uşoară către preluarea atribuţiilor de către o persoană selectată de Consiliul de Administraţie.

Consiliul de Administraţie al Bursei a analizat, joi, activitatea lui Cionga în primele şase luni de mandat şi, prin votul majoritar al administratorilor, s-a decis revocarea acestuia.

Informaţia a fost anunţată de MEDIAFAX în noaptea de joi spre vineri, citând surse din piaţa de capital.

Anterior, surse din piaţa de capital declarau pentru MEDIAFAX că Cionga ar putea fi revocat din funcţie pentru că propunerile sale de restructurare a grupului de companii BVB au nemulţumit mai multe persoane din grup şi nu sunt susţinute de întregul CA.

Cionga a preluat conducerea executivă a Bursei de Valori Bucureşti în luna septembrie a anului trecut, la două luni după ce a fost numit director general de către Consiliul de Administraţie.

Unul dintre obiectivele declarate ale lui Cionga a fost restructurarea internă atât a companiei Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la nivelul grupului BVB, în care se mai regăsesc Depozitarul Central, Casa de Compensare Bucureşti, Fondul de Compensare a Investitorilor şi Institutul de Guvernanţă Corporativă.

Astfel, în proiectul de buget de venituri şi cheltuieli pentru acest an al BVB sunt prevăzute costuri de 816.000 de lei pentru reorganizarea internă, inclusiv prin reducerea numărului de angajaţi "la un nivel optim, cu scopul eficientizării operaţiunilor derulate de companie".

Reorganizarea ar presupune şi comasarea unor departamente din companiile din grupul BVB şi, implicit, scăderea numărului de angajaţi şi a costurilor. Printre departamente vizate sunt cele de juridic, administrativ şi contabilitate. Totodată, este vizată implementarea rapidă de către un specialist de resurse umane a unui plan de evaluare şi motivare a personalului BVB, în funcţie de performanţele obţinute.

Alte surse din piaţa de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX că posibila revocare a lui Cionga ar fi un prim pas pentru o viitoare schimbare inclusiv a Consiliului de Administraţie, având în vedere că o parte dintre acţionari vor încerca să propună alegerea de noi administratori în AGA de bilanţ convocată pentru finele lunii aprilie.

"Consiliul de Administraţie este dezbinat. Este posibil să zboare la AGEA (din 24 aprilie - n.r.), având în vedere că şi-a cam pierdut din susţinerea acţionarilor, dacă ne uităm la cvorumul care a fost la ultima AGA (în care trebuia votată schimbarea politicii de comisioane - n.r.)", au mai spus sursele.

În urmă cu două săptămâni, adunarea generală extraordinară a acţionarilor nu s-a întrunit din lipsă de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scăderea comisioanelor variabile din valoarea tranzacţiilor şi introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenţi acţionari care deţineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.

Asociaţia Brokerilor, al cărei preşedinte este Dan Paul, actual vicepreşedinte al BVB, a anunţat înainte de AGA că se opune schimbării politicii de tarifare.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni.

Totodată, prezenţe vizibile sunt SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin tot câte 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 3,64%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici