Cîţu anunţă că ANAF suspendă controalele şi executările silite pentru creanţele bugetare

Suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanţelor bugetare, ramburssarea TVA şi suspendarea acţiunilor de control se numără printre măsurile luate de ANAF în această perioadă, anunţă ministrul Finanţelor Florin Cîţu, pe Facebook.

5384 afișări
Imaginea articolului Cîţu anunţă că ANAF suspendă controalele şi executările silite pentru creanţele bugetare

ANAF suspendă controalele şi suspendă executările silite peentru creanţele bugetare

„În această perioadă, având în vedere contextul economic dificil cauzat de răspândirea infecţiei cu virusul COVID – 19, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pregătit o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cele mai importante fiind:

- suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanţelor bugetare; În acest sens, nu se mai emit somaţii, popriri asupra disponibilităţilor bănesti şi a veniturilor urmăribile şi nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepţie fac sumele provenite din hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie penală.

- rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluţionate şi pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;

- implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluţionarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;

- suspendarea acţiunilor de control fiscal (a inspecţiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepţia verificărilor ce pot fi efectuate de la distanţă, precum şi a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;

- suspendarea acţiunilor antifraudă privind Filtru II şi a activităţilor specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria şi Bulgaria.

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgenţă, cât şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

Totodată, se amană termenul de depunere a declaraţiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020”, a postat ministrul.

Ministrul spune că măsurile vor intra în vigoare în această săptămână. „Avem şedinţă de Guvern mâine sau poimâine şi va fi o OUG în care vor intra şi aceste măsuri şi nu doar acestea. Ne gândim şi la un sistem de bonusare a celor care îşi plătesc impozitele. Aceste măsuri au rolul de a ajuta acele sectoare din economie unde activitatea a scăzut. Fac apel ca în sectoarele care merg bine să se plătească la timp impozitele. Azi avem prima conferinţă cu EUROGRUP, dar noi încercăm să menţinem România pe creştere economică”, a declarat Florin Cîţu la Digi 24.

Guvernul a anunţat un pachet de măsuri care să sprijine economia şi companiile afectate de criza coronavirusului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici