Cîţu spune că economia îşi va reveni rapid, din a doua jumătate a anului. Guvernul se bazează pe o revenire economică puternică, în „V”

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, scenariul unei reveniri economice în V, în care efectele crizei indusă de epidemia de coronavirus se vor resimţi cel mai puternic în trimestrul al doilea, iar creşterea va începe din trimestrul III.

2711 afișări
Imaginea articolului Cîţu spune că economia îşi va reveni rapid, din a doua jumătate a anului. Guvernul se bazează pe o revenire economică puternică, în „V”

Ministrul Finanţelor anunţă că economia îşi va reveni rapid, din a doua jumătate a anului

Scenariul, spune Cîţu, se bazează pe informaţiile din economie şi pe modelele macroeconomice ale ministerului. Pentru a face posibilă revenirea, în perioada următoare resursele vor fi direcţionate către sectoarele economice cu valoare adăugată mare.

Ministrul de finanţe a precizat că eforturile Guvernului pentru redresarea economiei în perioada următoare se vor concentra pe zona de servicii şi de industrie, în contextul în care aceste două ramuri au cel mai mare aport al valorii adăugate în economie.

„Am tot spus că vom avea o revenire în „V”. Revenirea se bazează pe structura economică a României. Ne-am uitat la sectoarele care nu sunt afectate si contribuţia acestora la dinamica PIB. Serviciile şi industria sunt cele care au tras cel mai mult economia în jos în trimestrul al doilea şi este clar că acolo este problema. În acelaşi timp, ştim că cea mai mare parte a valorii adăugate din economie vine din servicii şi industrie. Aici trebuie să punem resursele în perioada următoare. Resursele trebuie să fie redirecţionate acolo unde economia are valoarea adăugată cea mai mare”, a spus Florin Cîţu marţi.

De asemenea, el spune că Guvernul se bazează pe o revenire economică puternică, în „V”, în special datorită măsurilor fiscale şi monetare pe care le-au luat Guvernul şi Banca Naţională a României (BNR).

„Din primul moment am răspuns cu politică monetară şi politică fiscală. Politica fiscală a răspuns printr-un deficit mai mare, e adevărat, dar am injectat bani în economie. Pe partea de politică monetară, Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară. A injectat şi banca centrală lichiditatea în sistem mult mai repede decât în 2008.”

Revenirea economică va fi susţinută şi de gradul scăzut de îndatorare al României, de faptul că zonele economice cele mai afectate de criză nu au o contribuţie importantă la PIB.

Cîţu mai spune că epidemia nu a dus la pierderi de locuri de muncă, iar pieţele financiare sunt optimiste.

Un risc pentru evoluţia viitoară a economiei ar putea fi, spune ministrul, populismul, o creştere majoră a cheltuielilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ciţu,
economie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici