Clienţii băncilor aveau rate neplătite la timp de 6 mld. euro în octombrie

Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi com­paniilor cumula 27 mi­liarde de lei (6 mld. euro) la finalul lunii octombrie, fiind în scădere cu aproximativ şase miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna septembrie, volumul restanţelor s-a diminuat cu 300 mil. lei, potrivit datelor BNR.

345 afișări
Imaginea articolului Clienţii băncilor aveau rate neplătite la timp de 6 mld. euro în octombrie

Clienţii băncilor aveau rate neplătite la timp de 6 mld. euro în octombrie (Imagine: Publimedia/Octav Ganea)

Totalul creditelor ajunge al 114 mld. lei la finalul lunii trecute, astfel că ratele restante reprezentau aproximativ 12% din total. Ponderea restanţelor este la minimul ultimilor doi ani.

„Datele BNR confirmă conti­nuarea procesului de echilibrare în sfera sectorului bancar intern. Acest proces de însănătoşire este important pentru finanţarea investiţiilor pro­ductive în noul ciclu economic pe plan intern. Ne aşteptăm la continuarea tendinţei de scădere a ratei restanţelor la credite, dar şi a ratei creditelor neperformante pe termen scurt“, scrie într-o analiză a BT semnată de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

La nivel de judeţ, diferenţele sunt foarte mari, ponderea restanţelor variind de la 5% la 26%. Astfel, peste un sfert din creditele acordate de bănci populaţiei şi companiilor din judeţul Sălaj erau restante în octombrie.

Citeşte mai multe despre restanţele la creditele acordate de bănci pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici