Comerţul dintre China şi Germania a crescut la un nivel record în 2022. Analiştii trag un semnal de alarmă

Comerţul dintre Germania şi China a crescut anul trecut la un nivel record, făcând din ţara asiatică cel mai important partener comercial al Germaniei pentru al şaptelea an consecutiv, în ciuda avertismentelor politice de la Berlin privind dependenţa excesivă.

997 afișări
Imaginea articolului Comerţul dintre China şi Germania a crescut la un nivel record în 2022. Analiştii trag un semnal de alarmă

Bunuri în valoare de aproximativ 298 de miliarde de euro au fost comercializate între cele două ţări, în creştere cu aproximativ 21% faţă de 2021, potrivit datelor biroului german de statistică puse miercuri la dispoziţia agenţiei Reuters.

În 2022, Germania a importat bunuri în valoare de 191 de miliarde de euro din China, cu o treime mai mult decât în 2021. Exporturile de bunuri germane către China au crescut cu doar 3,1%, la aproximativ 107 miliarde de euro.

În total, Germania a avut un deficit comercial cu China de aproximativ 84 de miliarde de euro.

"China este importantă ca piaţă de export, dar mult mai puţin importantă decât pare în percepţia publică", a declarat Max Zenglein, economist-şef al Institutului Mercator pentru Studii Chineze. Statele Unite sunt mult mai importante pentru exportatorii germani decât China, a spus Zenglein.

Unii politicieni şi oameni de ştiinţă germani sunt alarmaţi de interdependenţa dintre cele două ţări în anumite domenii, având în vedere opiniile lor foarte diferite în ceea ce priveşte libertăţile sociale şi politice.

Principala problemă este dependenţa Germaniei de China pentru materiile prime critice, necesare pentru tranziţia către o energie şi transporturi mai puţin poluante, a declarat pentru Reuters Lukas Menkhoff, şeful departamentului de economie globală de la Institutul german pentru cercetare economică (DIW).

Germania importă aproximativ două treimi din aşa-numitele metale rare din China. Metalele sunt indispensabile în baterii, semiconductori şi magneţi din maşinile electrice.

"Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat în mod dramatic modul în care dependenţa de mărfuri poate fi folosită ca pârghie politică de către regimurile autocratice", a declarat Menkhoff. "În cazul în care China ar ataca Taiwanul, economia germană ar putea avea probleme de aprovizionare".

Ministerul german al Economiei plănuieşte cerinţe extinse pentru companiile germane care fac afaceri cu China şi excluderea furnizorilor din statele autoritare din infrastructura critică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici