Comisia Economică din Senat amână decizia pe legea RMGC. Şova respinge acuzaţiile lui Băsescu

Comisia economică din Senat a amânat, marţi, pentru o şedinţă viitoare adoptarea unui raport la legea care se referă la exploatarea de la Roşia Montană, iar ministrul Dan Şova, prezent la dezbateri, a declarat că legea nu se referă la interesele unei firme, ci exclusiv la cele ale statului român.

364 afișări
Imaginea articolului Comisia Economică din Senat amână decizia pe legea RMGC. Şova respinge acuzaţiile lui Băsescu

Comisia Economică din Senat amână decizia pe legea RMGC. Şova respinge acuzaţiile lui Băsescu (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Membrii Comisiei economice, industrii şi servicii au decis, marţi, să amâne pentru o şedinţă viitoare adoptarea unui raport la Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitatea dezvoltării activităţilor miniere în România.

La şedinţă au participat, ca invitaţi, Dan Şova, ministrul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, şi Daniel Barbu, ministrul Culturii.

Precizând că ar fi aşteptat ca şeful statului să fie mai bine "pregătit sau instruit" de către consilieri, Şova a ctiticat afirmaţiile lui Traian Băsescu potrivit căruia nu poate fi adoptată o lege care să aprobe un acord pentru o entitate privată.

Ministrul a subliniat că în lege toate articolele "sunt numai chestiuni care ţin de interesele statului român".

"Acest acord este făcut pentru interesele statului român, necum pentru interesele vreunui agent privat. Interesele agentului privat au fost rezolvate în 1999, când prin acea licenţă – nu vă pot spune oficial ce conţine acea licenţă, dar pot să vă spun ce nu conţine licenţa – licenţa nu conţine nicio obligaţie de mediu în conformitate cu legislaţia europeană, nu conţine nicio obligaţie de patrimoniu, nicio obligaţie relativă la avantaje economice sau de natură socială pentru comunitatea de la Roşia Montană, nicio prevedere în legătură cu eventuale metale, altele decât aurul şi argintul, care ar putea fi găsite (…)", a spus Şova.

Potrivit acestuia, respectivul document nu conţine, de asemenea, nicio prevedere referitoare la beneficiile statului român şi nimic din ceea ce conţine proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului referitor la interesele statului român.

Dan Şova a arătat că licenţa de exploatare din 1999, calificată de el ca fiind "beleaua" lăsată de Băsescu, când era ministru, a fost dată de un guvern din care făcea parte acesta din urmă, a fost semnată de Radu Berceanu şi Decebal Traian Remeş.

"Nu îmi aduc aminte ca Traian Băsescu să se fi suit pe masă, ca la Ţebea, să spună că nu e de acord cu licenţa respectivă, pe care a avut posibilitatea să o citească în mod cert", a declarat Şova, care a adăugat că această licenţă a fost dată exclusiv în interesul agentului privat.

Ministrul a precizat că proiectul transmis Parlamentului a fost avizat de către 20 de ministere şi agenţii care fac parte din Guvern, toate aceste avize fiind favorabile.

El a criticat conţinutul avizului dat pentru acest proiect de către Ministerul Justiţiei, precizând că funcţionarii din acest minister au făcut o gravă eroare juridică susţinând că ar exista vreo legătură între decizia CC care se referea la utilizarea Peleşului şi a Pelişorului de către familia fostului suveran Mihai I şi apărarea interelor statului român într-o exploataţie minieră.

"Îmi pare rău că funcţionarii de la Ministerul Justiţiei (…), în absenţa unei pregătiri profesionale corespunzătoare locului ocupat în direcţia de avizare a ministerului au putut să scrie aşa ceva într-un aviz", a adăugat el.

Pe de altă parte, Dan Şova a subliniat că proiectul conţine prevederi ale căror obiectiv este stabilitatea participaţiei statului, de 25 la sută, la Roşia Montană de-a lungul întregului proiect, "fără ca statul român să trebuiască să pună bani pentru a asigura stabilitatea acestei cote".

El a explicat că acest lucru este necesar, arătând că în anul 2000, printr-o majorare de capital social provocată de GR, printr-un aport în natură la capitalul social, participaţia statului român a fost redusă de la 33 la sută la 19,31.

"Acum s-a negociat ducerea înapoi spre 25 la sută şi să facem în aşa fel încât să nu ne mai trezim că vine GR peste trei ani sau cinci ani cu o nouă majorare de capital social (…)", a mai spus Şova.

Proiectul a primit anterior raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului şi aviz negativ din partea senatorilor din Comisia juridică.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că RMGC ia dat ministrului Dan Şova proiectul de lege aflat acum în Parlament, iar acesta, "profund incompetent", i l-a dat şefului său, Victor Ponta, iar acesta, bucuros de faptul că poate scăpa de responsabilitate, l-a trimis la Parlament.

Potrivit lui Băsescu, ministrul Şova este "incompetent" şi ar trebui să "se ducă departe".

Băsescu a spus că RMGC i-a dat legea lui Şova, iar acesta, profund incompetent, i-a dat-o şefului său.

Băsescu a mai spus că legea este neconstituţională şi că o va trimite la CC dacă ajunge la promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici