Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 1,6%. Ce domenii vor avea de suferit

Comisia Europeană (CE) a revizuit prognoza privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României pentru acest an la 1,6%, faţă de estimarea de 2,1% înaintată în toamnă, în principal din cauza efectelor negative generate de turbulenţele de pe pieţele financiare şi de criza din zona euro.

943 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 1,6%. Ce domenii vor avea de suferit

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 1,6%. Ce domenii vor avea de suferit (Imagine: Shutterstock)

De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evoluţia PIB în zona euro în acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state să implementeze măsuri de austeritate nefavorabile creşterii economice.

Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, CE anticipează stagnare economică în acest an.

Executivul UE anticipează că economia românească va avea de suferit în acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul şi scăderea cererii din zona euro, principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Totodată, PIB-ul din 2011, cu o creştere estimată de 2,5%, a fost sprijinit în prima parte a anului de cererea solidă pentru exporturi către zona euro şi, în semestrul al doilea, de recolta agricolă foarte bună, se arată în prognoza economică publicată joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce în acest an aceleaşi contribuţii pozitive la creşterea economică.

CE anticipează că principalul motor de creştere econmică al României va fi în acest an cererea internă, deşi populaţia va continua să treacă printr-o perioadă de ajustare financiară în primul semestru.

Comisia mizează în acest an în privinţa României pe scăderea şomajului şi pe inflaţia mai redusă, care ar trebui să sprijine consumul din sectorul privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici