Comisia Europeană: Agenţiile pentru protecţia consumatorilor din UE vor despăgubiri de la Volkswagen

Agenţiile pentru protecţia consumatorilor din Uniunea Europeană intenţionează să acţioneze împreună pentru a cere despăgubiri pentru conducătorii maşinilor Volkswagen (VW) implicate în scandalul Dieselgate, a transmis Comisia Europeană, potrivit Reuters.

751 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Agenţiile pentru protecţia consumatorilor din UE vor despăgubiri de la Volkswagen

La întâlnirea autorităţilor pentru protecţia consumatorilor din cele 28 de state membre UE, care a avut loc la Bruxelles, oficialii danezi au fost de acord să efectueze un demers comun împotriva producătorului german de maşini, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, Vera Jourova.

VW a recunoscut în faţa autorităţilor din Statele Unite că a instalat un software ilegal pe 11 milioane de maşini diesel vândute în toată lumea, în special în Europa.

În Statele Unite, VW oferă compensaţii financiare proprietarilor de maşini implicate în incident, în timp ce în Europa, diferite reglementări slăbesc şansele cumpărătorilor de a obţine o compensaţie, scrie Reuters.

În timp ce puterea de decizie în UE rămâne în seama autorităţilor naţionale, reglementatorii din UE transmit statelor să pună capăt la ceea ce ei cred că este o înţelegere tacită prin care guvernul îi apără pe producătorii de maşini de amenzi.

În ciuda faptul că VW a recunoscut că a greşit în Statele Unite, compania susţine că nu a încălcat nici o lege în Europa şi nu vede de ce ar compensa consumatorii din regiune. Producătorul de maşini s-a angajat să repare toate maşinile afectate până în toamnă.

Comisia Europeană speră că autorităţile naţionale sunt de acord că VW a încălcat două seturi de reguli care se aplică în cele 28 de state şi vor să fie aplicate diverse măsuri, inclusiv potenţiala compensaţie dacă maşinile afectate şi-au pierdut din valoare.

Cele 28 de state nu trebuie să ajungă la o înţelegere unanimă pentru a efectua un demers comun. Pentru cele care doresc să se implice, următorul pas ar fi redactarea unei scrisori către VW, care ar putea influenţa cazurilor consumatorilor aduse împotriva producătorului german, aflate deja pe rol.

„Este un instrument care pune presiune pe companii pentru a se supune regulilor”, a declarat un oficial al Uniunii Europene, potrivit agenţiei de presă citată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici