Comisia Europeană cere scrisorile de confort emise companiilor de 15 state, inclusiv România

Comisia Europeană cere unor 15 state membre, între care şi României, să îi pună la dispoziţie un număr substanţial de scrisori de confort emise de autorităţile fiscale către companii, iar Estonia şi Polonia au termen de o lună să prezinte informaţii privind practicile în domeniul fiscalităţii.

302 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere scrisorile de confort emise companiilor de 15 state, inclusiv România

Comisia Europeană cere scrisorile de confort emise companiilor de 15 state, inclusiv România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisorile de confort emise de autorităţi către companii, în probleme fiscale specifice, nu reprezintă de regulă o problemă, potrivit legislaţiei europene în domeniul ajutoarelor de stat, cu excepţia cazurilor în care oferă avantaje selective anumitor companii sau grupuri de companii, care afectează concurenţa, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să ofere informaţii legate de practicile fiscale naţionale, pentru a clarifica suspiciunile că scrisorile de confort pot constitui ajutoare de stat ilegale.

Cu excepţia Estoniei şi Poloniei, toate statele membre au colaborat, oferind informaţiile solicitate de CE.

În baza informaţiilor oferite de ţările UE, Comisia a decis să solicite luni unor 15 state membre, un număr substanţial de scrisori de confort. Această solicitare nu înseamnă că acest fapt va conduce în mod automat la investigaţii împotriva unor ţări, legate de beneficiarii scrisorilor de confort, potrivit comunicatului.

Până acum Estonia şi Polonia au refuzat să răspundă solicitărilor Executivului UE pentru informaţii în domeniul practicilor fiscale, iar dacă cele două ţări nu vor face acest lucru în termen de o lună, Comisia le poate reclama la Curtea Europeană de Justiţie.

"Construim puzzle-ul practicilor fiscale în UE. Uneori trebuie să cerem statelor membre de două sau de mai multe ori să ofere informaţii. În baza răspunsurilor primite până acum, solicit unor 15 state să prezinte scrisorile de confort. Vrem să analizăm cu atenţie dacă ţările membre se folosesc de aceste scrisori pentru a oferi companiilor avantaje fiscale selective, care încalcă legislaţia UE", a declarat comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager.

Estonia şi Polonia nu au dat răspunsuri adecvate, detaliate, justificând cu secretul fiscal şi principiul proporţionalităţii. Cele două state au furnizat doar informaţii generale, dar au refuzat să dea detalii referitoare la scrisorile de confort emise în perioada 2010-2013.

Comisia Europeană are însă dreptul legal să solicite ori informaţie pe care o consideră necesară pentru o investigaţie referitoare la ajutoarele de stat, iar ţările membre au obligaţia legală să răspundă.

Comisia Europeană investighează din iunie 2013 practicile fiscale ale unor state membre, iar din decembrie 2014 a extins solicitarea de informaţii la toate statele membre.

În prezent, Comisia trimite solicitări pentru scrisori de confort Austriei, Belgiei, Cehiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Portugaliei, României, Slovaciei, Spaniei şi Suediei.

Comisia a cerut deja aceste informaţiii Ciprului, Irlandei, Luxembourgului, Maltei, Olandei şi Marii Britanii.

În baza informaţiilor primite, Comisia nu a considerat să facă solicitări similare Bulgariei, Croaţiei, Greciei, Letoniei şi Sloveniei.

În martie 2014, Comisia a emis un ordin prin care cerea Luxembourgului să ofere informaţiile solicitate, referitoare la scrisorile de confort şi impozitarea drepturilor de proprietate intelectuală. În luna decembrie, autorităţile din Luxembourg au recunoscut dreptul Comisiei de a investiga practicile în domeniul scrisorilor de confort şi au furnizat informaţiile solicitate.

În prezent, Comisia derulează cinci investigaţii aprofundate privind posibilitatea ca scrisorile de confort să ofere avantaje incorecte. În iunie 2014, CE a deschis astfel de investigaţii referitoare la activitatea Apple în Irlanda, Starbucks în Olanda şi Fiat Finance & Trade în Luxembourg. În octombrie, Comisia a iniţiat o altă investigaţie privind activitatea Amazon în Luxembourg.

Investigaţiile analizează dacă scrisorile de confort dau un avantaj selectiv unei anumite companii, încălcând astfel legislaţia europeană.

În februarie 2015, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată referitoare la un program din Belgia, care oferă companiilor obligaţiile fiscale reduse în Belgia.

Comisia lucrează la creşterea transparenţei în domeniul scrisorilor de confort, în cadrul măsurilor împotriva evaziunii fiscale. Astfel, în martie 2015 miniştrii de Finanţe europeni au aprobat la o şedinţă informală organizată la Riga schimbul automat de informaţii în domeniul scrisorilor de confort, iar negocierile tehnice înregistrează progrese. Noile reguli ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2016.

Pe 17 iunie, Comisia va adopta un plan de acţiune pentru ca impozitarea companiilor să fie mai corectă, mai eficientă şi mai transparentă la nivelul UE. Planul va include măsuri pentru limitarea practicilor companiilor de evitare a plăţii impozitelor şi promovarea unui sistem de taxare care să susţină creşterea economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici