Comisia Europeană: Este inacceptabil ca Austria să refuze să renunţe la secretul bancar

Comisia Europeană susţine schimbul automat de informaţii între ţările membre privind conturile bancare şi apreciază că este inacceptabil ca Austria să refuze să renunţe la secretul bancar, în timp ce Luxembourg s-a declarat dispus să facă un pas în această direcţie.

583 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Este inacceptabil ca Austria să refuze să renunţe la secretul bancar

Comisia Europeană: Este inacceptabil ca Austria să refuze să renunţe la secretul bancar (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Este imposibil ca un stat membru să le blocheze pe celelalte 26. Este dificil pentru Austria să îşi menţină poziţia când restul ţărilor membre sunt pregătite să avanseze către schimbul automat de informaţii", a afirmat luni Emer Traynor, purtător de cuvânt al comisarului european însărcinat cu fiscalitatea, Algirdas Semeta.

Traynor a arătat că în privinţa schimbului de informaţii există reguli clare în UE.

"Un număr de 25 de state s-au angajat să le respecte. Dar Austria şi Luxembourg sunt singurele care refuză, în numele secretului bancar, să transmită automat informaţii referitoare la conturile rezidenţilor în UE, la solicitarea autorităţilor judiciare", a arătat purtătorul de cuvânt.

O directivă intrată în vigoare în 2013 prevede că statele membre nu mai pot refuza transmiterea de informaţii sub simplul motiv că acele informaţii sunt deţinute de o bancă sau o altă instituţie financiară.

Din ianuarie 2015, UE intenţionează să impună un schimb automat de informaţii în cazul a cinci categorii de venituri şi capital, cu condiţia ca toate statele membre să fie de acord.

Autorităţile din Luxembourg s-au declarat dispuse, duminică, să îşi relaxeze poziţia, după ce Germania şi Franţa i-au cerut, ca şi Austriei, să renunţe la secretul bancar.

Comisia Europeană a salutat luni declaraţiile ministrului luxembourghez de Finanţe Luc Frieden.

"Toate declaraţiile ministrului Frieden au fost foarte clare. Serviciile noastre sunt în contact cu Luxembourg-ul", a spus Traynor.

Miniştrii de Finanţe din UE vor avea vineri şi sâmbătă o reuniune informală la Dublin, considerată de Germania o ocazie bună pentru discutarea problemei evaziunii fiscale.

Comisia Europeană a indicat că o decizie în această problemă va reveni preşedinţiei irlandeze a UE.

După scandalul provocat în Franţa de contul ascuns din Elveţia al fostului ministru francez pentru Buget Jérôme Cahuzac, inculpat pentru fraudă fiscală, autorităţile de la Paris susţin schimbul automat de informaţii în Uniunea Europeană, cu introducerea unei legi de tipul celei adoptate în SUA în 2010, pentru combaterea evaziunii fiscale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici