Comisia Europeană propune un sistem de asigurare a depozitelor bancare în zona euro

Comisia Europeană a propus marţi un sistem de asigurări pentru depozitele bancare, aplicabil în toată zona euro, stabilind în paralel măsuri suplimentare de reducere a riscurilor în sectorul bancar.

374 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune un sistem de asigurare a depozitelor bancare în zona euro

Comisia Europeană propune un sistem de asigurare a depozitelor bancare în zona euro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Uniunea bancară a fost creată pentru a întări încrederea în băncile participante, iar un sistem european de garantare a depozitelor (European Deposit Insurance Scheme - EDIS) va consolida uniunea bancară şi stabilitatea financiară, îi va proteja mai bine pe deponenţi şi va reduce în continuare legătura dintre bănci şi entităţile lor suverane, se arată într-un comunicat al CE.

Propunerea legislativă a Comisiei ar garanta depozitele cetăţenilor la nivelul zonei euro şi este însoţită de o comunicare prezentând alte măsuri menite să reducă şi mai mult riscurile rămase în sistemul bancar, în paralel cu activitatea legată de propunerea EDIS.

"Finalizarea uniunii bancare este esenţială pentru a avea o uniune economică şi monetară mai rezistentă şi mai prosperă. Propunerea Comisiei referitoare la un sistem european de garantare a depozitelor se bazează pe sistemele naţionale de garantare a depozitelor. Sistemul ar urma să fie accesibil numai cu condiţia ca regulile stabilite de comun acord să fie puse în aplicare pe deplin. În paralel, trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a reduce riscurile din sistemul bancar. Trebuie să slăbim legătura dintre bănci şi entităţile suverane şi să punem în practică normele convenite, conform cărora nu contribuabilii ar trebui să fie primii care suportă costurile băncilor falimentare", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social.

Comisarul Jonathan Hill, responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, a spus că criza a pus în evidenţă slăbiciunile arhitecturii globale a monedei unice.

"De atunci, am instituit un mecanism unic de supraveghere şi o autoritate unică de rezoluţie. Acum trebuie să înaintăm către un sistem unic de garantare a depozitelor. Pe parcurs, trebuie să ne asigurăm că reducerea riscurilor merge mână în mână cu partajarea riscurilor. Suntem hotărâţi să realizăm aceste lucruri", a arătat Hill.

Sistemul va evolua în timp şi în trei etape. El ar consta, iniţial, din reasigurarea sistemelor naţionale de garantare a depozitelor (Deposit Guarantee Schemes - DGS). După trei ani, ar urma să devină un sistem de coasigurare, în care contribuţia EDIS va creşte treptat de-a lungul timpului.

Ca ultimă etapă, pentru anul 2024 se are în vedere introducerea unui sistem european complet de garantare a depozitelor. Sistemul include o serie de garanţii solide împotriva "hazardului moral" şi a utilizării necorespunzătoare, în scopul de a stimula sistemele naţionale să îşi gestioneze cu prudenţă riscurile potenţiale.

Un sistem naţional va fi în măsură să acceseze EDIS doar dacă respectă pe deplin legislaţia relevantă a Uniunii.

Sistemul european de garantare a depozitelor bancare va fi construit pornind de la sistemul actual, compus din sistemele naţionale de garantare a depozitelor, create în conformitate cu normele europene; depunătorii individuali vor continua să beneficieze de acelaşi nivel de protecţie (100.000 de euro).

Acest sistem va fi introdus treptat şi va fi în general neutru din punctul de vedere al costurilor pentru sectorul bancar. Contribuţiile băncilor la EDIS pot fi deduse din contribuţiile lor la sistemele naţionale de garantare a depozitelor.

Băncile care îşi asumă riscuri mai mari vor plăti cotizaţii mai mari decât băncile mai sigure, lucru care va fi consolidat pe măsura introducerii EDIS, iar ajustările la risc se vor aplica de la bun început.

Sistemul va fi însoţit de garanţii stricte, de exemplu va garanta numai acele DGS-uri care respectă şi sunt constituite conform normelor UE. Acesta va fi obligatoriu pentru statele din zona euro ale căror bănci sunt în prezent acoperite de mecanismul unic de supraveghere. În acelaşi timp, va fi deschis altor state membre ale UE care doresc să adere la uniunea bancară.

Propunerea Comisiei Europene prevede că de la bun început ar fi creat un fond european de garantare a depozitelor bancare. Acesta va fi finanţat direct din contribuţiile băncilor, ajustate la risc. Gestionarea Fondului european de garantare a depozitelor bancare ar fi încredinţată Comitetului unic de rezoluţie existent.

Pe lângă introducerea EDIS şi în paralel cu activitatea legată de propunerea legislativă, Comisia va urmări adoptarea unui pachet complet de măsuri pentru reducerea riscurilor şi pentru asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile în cadrul uniunii bancare.

Printre acestea se numără reducerea opţiunilor şi prerogativelor discreţionare naţionale în ceea ce priveşte aplicarea normelor prudenţiale, astfel încât mecanismul unic de supraveghere (MUS) să poată opera într-un mod cât mai eficient.

O altă măsură este armonizarea DGS-urilor naţionale şi elaborarea de legislaţie pentru punerea în aplicare a ultimelor elemente din cadrul de reglementare a băncilor convenit la nivel internaţional, în special pentru a limita efectul de levier al băncilor, pentru a asigura finanţarea stabilă a băncilor şi pentru a îmbunătăţi comparabilitatea activelor ponderate în funcţie de risc, precum şi pentru a permite aplicarea, până în 2019, a recomandărilor Consiliului pentru Stabilitate Financiară cu privire la capacitatea de absorbţie totală a pierderilor pentru bănci, astfel încât să fie disponibile resurse adecvate pentru băncile aflate în dificultate majoră fără a apela la contribuabili.

Alte măsuri se referă la asigurarea respectării normelor existente, astfel încât să fie limitată utilizarea fondurilor publice pentru menţinerea unui sector bancar solvabil şi rezistent, o mai mare convergenţă în legislaţia în materie de insolvenţă, conform Planului de acţiune privind uniunea pieţelor de capital şi iniţiative în ceea ce priveşte tratamentul prudenţial al expunerii băncilor la riscul suveran, cum ar fi limitarea expunerilor băncilor la o anumită datorie suverană pentru a asigura diversificarea riscului.

Pe lângă aceste acţiuni, Comisia va depune eforturi pentru a asigura transpunerea integrală de către statele membre a legislaţiei existente în acest domeniu, cum ar fi directivele din 2014 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare şi privind sistemele de garantare a depozitelor. Acolo unde a fost cazul, au fost deja iniţiate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici